30. september 2011

Chili salt.

Igår høstede jeg chilifrugterne på bare en enkelt plante i drivhuset.... og der er mindst dobbelt så mange tilbage, som endnu ikke er modne på samme plante. De er så flotte og smager så godt. Men min og familiens mundhule er ikke trænede i at spise SÅ mange, at vi kan nå at få spist op nu. Så de skal gemmes på en eller anden måde.

Den ene måde er ved at tørre dem med salt.

Gummihandsker er et must. Ellers føles hænderne som en 2. gradsforbrænding bagefter.

I mange mange timer.

Frø og frøstol skal væk. Chilien er rigelig stærk uden disse. Det er i de hvide hinder, hvor størstedelen af styrken sidder.

De er nemme at tage ud, når chilien er skåret over på tværs.

Så blev vi færdige med det. Det bidrog til mange nys undervejs.... ikke hen over chilierne selvfølgelig.

Saltet til chili salt er jeg lidt snobbet med. Det kommer fra sydesalt butikken i Mariager og koster en formue. Det smager ligesom enhver anden salt, men jeg kan godt lide strukturen i det.

Chilierne blendes eller hakkes meget fint med kniv og blandes med saltet. Denne gang har jeg lavet den x-tra stærk og har taget halvt af hver.

Det sættes i ovnen ( varmluft) med lille åben sprække i døren ved 80 grader i mange, mange timer. Vendes ofte.

Det står der stadig, så her, hvor der skulle være et billede af et fint glas med chilisalt er der desværre endnu intet.

Jeg plejer at lave det med rød chili, men nu skulle denne citronchili altså prøves. Chili salt med rød chili bliver lidt mere sprælsk at kigge på... men det må blive en anden dag.

Hvad bruger du chili til ?

22 kommentarer:

  1. Er rigtig god ide! Det er svært at få brugt alle de fine chilier man har på denne tid af året. Når man ikke er til total stærk mad..

    SvarSlet
  2. Det lyder spændende at gemme chili på denne måde - det har jeg aldrig prøvet. De holder sig jo ikke så længe i frisk tilstand. Her laver vi jævnligt chili con carne, og gerne så den rigtig kradser :-)

    SvarSlet
  3. Lige nu tåler maven desværre ikke chili. Æv. Eller rettere, det er hovedet, der får ondt.

    Mariager salt, det smager altså bare lidt bedre. Jo det gør, nå. Vi lod vi os friste af Læsø's. Æv.

    SvarSlet
  4. Skt Helena: Ja desværre. Jeg har vist heller aldrig hørt om nogen, som ikke ahvde nok chili... vel og mærke, hvis de altså havde dyrket det.
    Madame: Bare I er enige om det. Vi har jo stadig Salli boende, og hendes lille prinsessemund tåler næsten ingenting.
    CuginaK: Får du hovedpine af chili ??? Det har jeg aldrig hørt. Så forstår jeg godt, at du lader den ligge. Jeg har ikke smagt Læsø´en i mange år, fordi Mariagers faktisk er en smule billigere.

    SvarSlet
  5. Uhmmm hvor det lyder lækkert, jeg har en veninde der dyrker oceaner af chili, jeg vil lige give hende et praj, om en anvendelsesmåde mere.. :-)

    SvarSlet
  6. Mine chilier har givet helt vildt i år... Jeg hænger dem bare til tørre i vinduet. Men chili salt var måske en god idé at prøve... Jeg er bare den eneste i familien der kan spise chili :-(

    SvarSlet
  7. Super ide - tusind tak :)
    Glæder mig til at se det i et glas ;0)

    SvarSlet
  8. Det skal jeg da prøve med mine røde. Jeg har dog allerede tørret nogle af dem, men mon ikke det lader sig gøre alligevel?
    Jeg anvender chili i mange retter, fx i gryderetter som chili sin carne, på halloumiost mens jeg steger den og i kikærtehummus, hvor ganske lidt giver lige den skarphed, jeg godt kan lide.

    Engang jeg var i praktik som lærer havde vi et aftenarrangement, hvor vi skulle lave chili con carne med børnene til fællesspisning. Vi gjorde meget ud af at forklare børnene, at de IKKE!!! måtte gnide sig nogen steder og slet ikke i øjnene under og efter arbejdet med chlierne. Der var desværre en dreng, der ikke hørte efter og hvis øjne løb resten af aftenen. Vi skyllede med saltvand og det hjalp heldigvis noget...

    Klem og god weekend.

    SvarSlet
  9. Nu skal chillisaltet prøves. Jeg har også citronchilli men syntes ikke den er speciel stærk når den først kommer i maden, til gengæld nyser jeg også lystigt bare jeg skal rense en enkelt frisk chilli. Tror jeg vil prøve med både rød og gul chilli i saltet, det må da se fint ud og det gør jo ikke noget det bliver stærkt, det er jo begrænset hvor meget salt man kan bruge.
    Iøvrigt har jeg planer om at prøve at fryse nogle af dem, det er jo dejligt nemt... :o)

    SvarSlet
  10. Glemte lige en kommentar til Mette b. Syntes det lød lidt dramatisk med saltvand i øjet efter chilli'en, mælk skulle kunne gøre underværket siges der. Har dog aldrig selv prøvet at skylle øjet, der lider jeg bare og bestemt ikke i stilhed... ;o)

    SvarSlet
  11. Inge:... ellers kunne du lokke nogle fra hende og selv lave det også :)
    Mysticia: Det er lidt ærgeligt, når man ikke kan tåle samme styrke.
    Marianne: Velbekomme. Saltet ligger stadig på pladen - men nu ikke længere med varme.
    Mette: Så lærte han det. Av for pokker :( Det er nok bedst at bruge de friske, hvor safterne kan blande sig med saltet, men hvis du har tørret dem alle, bruger du dem bare sådan.
    Fru Friis: Jeg lagde også en del i fryseren sidste år... og fik dem egentlig aldrig aldrig brugt. Typisk frysekultur. Jeg har endnu ikke smagt citronchilien i mad, såvidt jeg huske - kun sat tungen på den. Synes du ikke, at den dufter fantastisk ? Mette B´s saltvandskur er god nok. På mange arbejdspladser hænger der også dunke til evt. øjenskader fyldt med saltvand. Husk hvad tårer er lavet af.

    SvarSlet
    Svar
    1. Problemet med chili og vand er, at det aktive stof i chili - capsaicinet - ikke er vandopløseligt, så man spreder det bare over et større område, hvis man skyller med vand. Så mælk er klart at foretrække....

      Slet
  12. Det ser så fint ud - jeg har Læssø salt, meeeen jeg købte det for 3 år siden, nænnede ikke at bruge de dyre saltkorn, så gad vide om ikke brugsdatoen for den originale smag er passeret.... sådan går det nogen gange for mig, den der gemmer til natten, gemmer til katten.... eller hvordan er det nu det er :-)

    SvarSlet
  13. Sussi: Hvis der ikke er tilsat jod eller andet til dit salt, er der principielt ingen holdbarhedsgrænse. Så jeg ville da bare bruge det. Få det ud af den lille fine lærredspose og tilsæt noget chili eller andre urter. Den der kat, som kommer om natten her, bliver altid skuffet, for jeg kan ikke gemme. Måske kunne vi lære noget af hinanden ;)

    SvarSlet
  14. Må indrømme jeg slet ikke bruger chili. Min tunge kan slet ikke klare sådan noget stærkt noget og så får jeg åndenød....og synes desuden heller ikke det smager godt *G*
    For det så ikke skal være løgn, så får jeg decideret "roskildemave", hvis jeg alligevel spiser det.

    SvarSlet
  15. Hej Diane ;0)
    Jeg så noget af et program i fjernsynet igår, ved ikke hvad det var for et program, men han havde nogen mini græskar der hedder Jack be little.
    Umiddelbart kan jeg ikke finde nogen frø til dem,så jeg tænkte om du måske havde forbindelser til et sted hvor man kan købe dem ;0)
    Julie

    SvarSlet
  16. Julie: Dem har jeg skrevet på bestillingslisten, så de kommer lige efter jul, går jeg ud fra. Det var et fedt program, ik´?! Jeg så det også.

    SvarSlet
  17. Uhhh det vil jeg glæde mig til ;0) Husk endelig at lægge nogen til side til mig. Jo jeg synes også det var et rigtigt godt program, Claus kaldte først på mig da græskarrene kom så jeg så ikke det første. Men hold da op nogen fine planter han kunne lave

    SvarSlet
  18. Julie: Der har åbenbart været 4 programmer. Du kan se dem her: http://www.dr.dk/nu/player/#/fra-have-til-mave/19525

    SvarSlet
  19. Fedt ;0) så kan jeg få set hele programmet + 3 mere. Tak for tippet ;0)

    SvarSlet
  20. Hej:-) hvor mange er mange timer? Og hvordan ved man når saltet er færdigt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, det er meget forskelligt. Hvis der er meget væde i chilierne, så tager det endnu længere tid. Du ved, at det er færdigt, når det kan smuldres mellem fingrene, ikke længere føles fugtigt og ikke længere klumper sammen.

      Slet

Ordet er dit.