11. januar 2012

Insektnet eller fiberdug

I Frøbutikkens sidste nyhedsbrev blev der nævnt fordelen ved at dyrke under insektnet / bionet. Men siden har flere været i tvivl om, hvordan man egentlig tackler sådan en net sag. Derfor en hurtig demo samt forklaring på, hvorfor fiberdug og insektnet/bionet ikke bruges til det samme.

Men først demo:

Hos den lokale elektriker kan du få elektrikerrør i forskellige længder. Længden afhænger af, hvor store du vil have buerne til at være.

De saves i passende længder og stikkes i jorden, så de danner en bue. Stik dem godt ned og beregn ekstra længde til dette.

Læg et elektrikerrør hen over buerne for at stabilisere. Her er buerne sat i mine højbede, men de fleste har dem nok sat på jorden.

Overlæggeren spændes fast med strips eller holdbar snor. Enderne påsættes kraftig ( gaffa ) tape, så de ikke river hul på nettet.

Og så er skelettet klar til at beklæde med enten insektnet eller fiberdug eller måske plastik, hvis man lige vil have sig et hurtigt drivhus. ( husk ved valg af plastik at lade enderne stå åbne, så luften kan cirkulere. )

Uanset valg af materiale, kommer man ikke udenom at skulle fæstne det for vindens hærgen. I højbedene proppede jeg bare nettet godt ned langs siderne, som når man propper en skjorte indeni bukserne. Sætter man buerne op direkte på jorden, kan man lægge større sten eller brædder langs kanterne for at holde nettet på plads og undgå skadedyrs indtrængen.

Og vandingen forgår nemt. Bare vand, som altid. Vandet trænger nemt igennem.

Forskellen på fiberdug og insektnet er flg:
  • Insektnet er dyrere i anskaffelse.
  • Insektnet holder typisk 7-8 år, mens fiberdugen er ligesom nylonstrømper. ( kan typisk holde flere år men risikerer også at blive revet i stykker på et skarpt hjørne allerede første dag. )
  • Fiberdug får temperaturen under dugen til at stige ca. 2 grader, hvilket kan være en stor fordel i de koldere forårs og efterårsmåneder. Insektnettet er så luftigt, at temperaturen stort set ikke ændres.
  • Insektnettet holder skadedyr ude. Det kan fiberdugen også gøre, hvis den er hel og uden rifter.
Du kan købe insektnet / bionet og fiberduge her.

Alle net og duge er nemme at tage ned igen, folde sammen og lægge i skuret indtil næste sæson.

17 kommentarer:

  1. Det er en god idé, hvis man har en køkkenhave! Men jeg tror, rådyrene nedlægger veto mod, at jeg overdækker mine planter med fiberdug og insektnet ;-)

    SvarSlet
  2. Madame: Det tror jeg bestemt også :)

    SvarSlet
  3. Sikken en god idé med elektrikerrør til lige netop dét formål!

    Vores køkkenhave er indhegnet, så rådyr og harer ikke hopper en tur i "spisekammeret" (de har masser af plads og føde udenom ;-)), men fasaner, agerhøns, duer etc. har det med at ødelægge det nysåede og udplantede.

    Vi har ståltrådsbuer og fuglenet til jordbærrækkerne, men jeg mangler afdækning til mine ærter, kålplanter etc..

    Tror elektrikerrørene er en billig løsning? (Vi har en STOR køkkenhave, så der skal noget til...)

    Har fundet ud af (da jeg så et indlæg hos Mille i går), at det jo var hos dig, jeg købte en "potmaker" i foråret. Og der er bl.a. link til din butik HER. Det havde jeg ikke lige tænkt over... før nu! :-)

    Nyd dagen... ♥

    SvarSlet
  4. Tak for info :-) jeg tænkt på at prøve, men er ikke nået dertil endnu.
    Nu kan jeg da starte med at skaffe elektrikerrør.

    SvarSlet
  5. Lisbet: Nu er jeg gift med en elektriker, så jeg kender ikke prisen på rørene ;) Men jeg tror bestemt, at det er en ekstrem billig + holdbar løsning.
    Jeg havde spottet dit link og vil også sige til dig ( ligesom til Mille ), at skulle du engang mangle noget igen, så husk endelig at skrive dit blognavn ved bestillingen, så jeg kan lægge lidt x-tra ved.
    Hvordan holder du rådyr og harer ude af haven ?
    Margith: Det er en rigtig god begyndelse. De kan jo bare rulles sammen og stå pænt i et hjørne indtil brug.

    SvarSlet
  6. .....det ligner toppen af en hel prærievogn - ooooh, tror jeg drager vest på - nårh nej jeg skal øst på med mine krydderurter - ......men så må jeg bare finde det orientalske look frem til landstedet især. Kender godt til elektrikerrør, men rart lige at få forklaret forskellen på brug af forskellige slags "dug" - det er lagret på øverste etage.

    SvarSlet
  7. Mille: Ha ha - ja det kan du have ret i. Go´ tur så :)

    SvarSlet
  8. Den idé tager jeg med mig i Kolonihaven FauerFlora's nye højbede :)

    Tak for dejligt indlæg.

    Hilsen Line Fauerholm

    SvarSlet
  9. Line: Det er du velkommen til :)

    SvarSlet
  10. Jeg googlede selvfølgelig lige elektrikerrør, og de fås (så vidt jeg kunne se i farten) nærmest til foræringspris.

    Vi har det meste af vores private have indhegnet (med dyrehegn), så rådyrene bliver udenfor hegnet. Men harerne - de små frækkerter - kommer ind i haven, når sneen ligger så højt, at de kan komme op til de større huller i hegnet (hullerne er mindre forneden end foroven) og smutte igennem. Dét gik hårdt ud over nyplantede frugttræer sidste vinter. I år har vi jo ikke ligefrem noget problem med snemængderne...

    I en del af haven kan rådyrene færdes frit... og der er både tulipaner og andre løgvækster. Men de rører dem ikke. Lidt pudsigt faktisk!

    Tak for tilbudet. Det kan bestemt ikke udelukkes, der kommer en ny ordre fra mig en dag! :-)

    Ha' en rar dag... i vindens tegn endnu en gang!

    PS. Mangler i øvrigt en elektriker, som kan sætte en loftslampe op for mig! Vi roder nemlig kun med strømmen selv, hvis vi har isoleret værktøj, og den skruetrækker der skal til, er UMULIG at opdrive! ;-)

    SvarSlet
  11. Lisbet: Det lyder jo som paradis, det du beskriver her. Men mærkeligt, at du kan have de blomster i fred. Jeg ved godt, hvilken skruetrækker, du tænker på. Jeg skal lige spørge gemalen, hvor man som almindelig borger opdriver dem. Også god dag til dig :)

    SvarSlet
  12. Hej med jer
    Jeg er flyttet på landet for nogle år siden, efter et par biluheld,og arbejder på så absolut minimum "forpligtigelser" ved alt hvad jeg laver..

    Så følgene spørgsmål virker nok som en joke, men er skrevet i fuld alvor..

    Jeg har tænkt mig at dække alt i drivhuset til med fiberdug og ukrudsdug, men er nervøs for om der kommer "sol igennem" dugen? Og vil det betyde at jeg får svært ved at holde tempraturen "nede"? (hvor varm må der være?)
    Kan dræbersnegle komme igennem, fek. ved at æde sig gennem?

    Desuden vil jeg prøve igen i år at overraske min kæreste med tomater, så håber at kunne "gemme" dem ved et extra lag dug.. Kan jeg det? (prøvede sidste år at gemme dem bag laden, men de ga ikke en dyt, og var meget spinkle.
    Håber ikke jeg spørger for dumt, og satser på i vil hjælpe mig
    Mvh H.H

    SvarSlet
  13. H.H. Det er da en fin livsfilosofi at gøre tingene så nemme som overhovedet muligt.

    Solens stråler kan snildt komme igennem begge slags net.

    Dræbersnegle kan ikke æde sig igennem nettene - men har du i det hele taget disse snegle i drivhuset ? Som oftest bliver der for hedt for dem.

    Temperaturen kan stige et par grader under fiberdugen. Der skal altid være udluftningsmuligheder i drivhusene. Her står de fx åbne fra juli og frem døgnet rundt.

    Hvad mener du med at gemme tomaterne ? De skal stå det varmeste og mest læfyldte sted i hele haven, og har du drivhus, kan du ligeså godt sætte dem her i. De skal foruden varme også have vand, næring og masser af lys.

    Jeg ville nok bruge disse net på friland - har faktisk aldrig set dem brugt i drivhuset, så måske får du en masse arbejde ud af at ville gøre tingene så enkle og nemme som muligt ved at bruge net i drivhuset.

    SvarSlet
  14. Hej igen og tak for svaret..

    Ang sneglene så var det ikke tænkt så meget til drivhuset, men mere til mine jordbær :)

    Det at jeg vil "gemme" tomaterne er så hun ikke opdager at jeg "forsøger" at dyrke dem, både så hun ikke bliver skuffet over resultatet, men også så jeg en dag kan komme med hjemme dyrket tomater som overraskelse til hende da hun er vild med den slags (så er det heller ikke "pinligt" når der ikke kommer nogle)kan jeg lægge fiberdug over tomaterne eller får de ikke lys nok?

    Er der noget der ikke egner sig til ukrudsdug og fiberdug?

    Et side spørgsmål:
    De vildtfugleblandningernmed fuglefrø, solsikker osv (aner ikke hvad resten er/ heder ;D) mand kan købe over alt,
    Kan jeg så det,i håb om at kunne "høste" min helt egen fuglefrå?

    Tak for hjælpen, og håber i forstår mine spørgsmål?..

    Mvh. H. H

    SvarSlet
  15. HH: Nu sidder vi vist mange og synes, at din partner må være et usandsynligt heldigt asen med sådan nogle dejlige overraskelser..... men giv hende da potterne med tomater, så hun kan være med i slagets gang :)Hun bliver IKKE skuffet !!

    Jo der kommer fint med lys igennem nettene.

    Alt kan gro under dug/net... hvis det p.g.a. størrelsen kan være derinde under.

    Vildtfugleblandingsfrøene kan du godt lade spire, men her kan vi vist roligt tale om skuffelse, når du ser høstudbyttet senere på sæsonen. Så det mener jeg ikke kan betale sig.

    SvarSlet
  16. Det er da en super ide at bruge insektnet til den øvelse også!

    SvarSlet
  17. Det er da en super ide at bruge insektnet til den øvelse også!

    SvarSlet

Ordet er dit.