28. juni 2011

Aldrig til bal uden trolley.

Madfestivallens sidste billeder.

Der kigges på underlige fisk. Der smages på grillet havtaske. Uhm. Smager bedre, end den ser ud.

Oliven charmeuren sørger for, at alle får spændende oliven med hjem i små boxe. Der uddeles lækre smagsprøver inden valg.Her får en kvinde dog en reprimande, da hun selv stikker fingrene ned i olivenskålen. Charmeuren vil heldigvis stå for uddelingen.

Kornprodukter kan måske være lidt svære at henrykke publikum med. Men med flot emballage går det nemt.

I en bod kan der købes smage-tallerkner med forskellige slags olie. Forventningens glæde er nogen gange størst.

Men her kan smagsløgene være med. Det vil vi dog selv lave senere på sæsonen.

Selvom latteren er stor, da trolleyen til strandture hives ned fra loftet inden afgang, er alle lykkelige for at have den med. Tingene er jo meget nemmere at bære, når de blot lægges i trolley..... som efterfølgende trækkes rundt af Papa.

27. juni 2011

Læses ikke under sult !!

Fødevare festivallen i Svendborg er slut. En oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for næste år !!

Turen starter i det store lumre telt, hvor man i lange køer langsomt men sikkert føres fra bord til bord. Her er der dækket med alverdens lækkerier, som du venligst bedes smage på.

En ældre mand kanter sig tilbage i køen til sin kone og udbryder hæsblæsende:" Du bare hen og smage den her blåskimmel !!

Vi andre betakker os men forelsker os i en Comté, som sælgeren beskriver som verdens bedste. Vi må give hende ret og køber et lille stykke på 10 x 8 x 2 cm til 103,-. Wauw. Pengene får vist hurtigt ben at gå på her.

Udenfor det varme telt, er der utallige boder igen. Et sted kan vi købe årgangsfisk på dåse. En anden kunde forvisser os om, at vi vil elske det sammen med et godt glas vin.

Men det er vi alligevel ikke modne nok til endnu. Emballagen kan man jo godt beundre.

En rar kone har taget trøfler med. Sådan en klump koster 2-300. Jeg slår hjernen fra, da hun nævnte tallet hundrede. Måske ved jeg ikke, hvad jeg taler om ?

Hos en af fiskeboderne ligger fjordrejerne og spræller. De vil vist ikke med hjem i den varme gryde.

En mand bryder ind i køen foran os. Han er asiatisk af udseende, og fortæller, at hans børn er kommet grædende hjem efter at have smagt chili saucen med de 3 dødningehoveder. Nu vil han også smage.

Jo den er pæn stærk, samtykker han og går igen. Tobias på 17 vil også smage nogle af de forskellige chili produkter. Når man er 17, starter man ikke i den tøsede ende men springer straks på saucen med de 3 dødningehoveder. Manden fra før er ude af syne.

Efter 3 sekunder indtræder en akut høj hikke, som Tobias slet ikke kan holde tilbage. Sveden springer frem. En ørepine melder sig på banen. Og nu må vi pludselig ikke tale til ham - især ikke mig. Min stemme går åbenbart ikke til chili. Latter er selvfølgelig udelukket.

Men efter regn kommer sol, og alting bliver godt igen. Tobias bliver sig selv igen og bliver belønnet ( af egen lomme ) med en chokolade, som er kåret som verdens bedste. Vi håber på en lille smagsprøve, når den en dag skal åbnes.

I det våde område køber man et smageglas og 3 poletter til 25 dask. Glasset er til evig eje, og poletterne kan byttes til fyld i glassene. Jeg får smagt Rosevine, Henrik går på gode rødvine. Tobias er til fremmedartede øl, og salli venter til frugtjuicerne dukker op.

En dag fuld at mættende oplevelser for både gane, øje og øre.

Indgangsbilletterne kostede 40,- og tilsidst kunne vi overhovedet ikke klemme så meget som en lille pølsebid ned.

Flere billeder senere.

25. juni 2011

Tip til søndagsudflugten igen.

For længe siden læste jeg om det store fødevaremarked og skrev det straks ind i kalenderen.Nu sker det. Nu er det nu.

Imorgen er sidste dag, så da vi afsted og have nye smagsoplevelser.

Du kan læse mere her, for måske skal du også have lidt nyt til spisekammeret ?

23. juni 2011

Lavendelsukker

Det er lige nu, at du skal gå ud og plukke en lille håndfuld Lavendler.  Dem skal du nemlig bruge til Sct. Hans desserten i aften.

 De kan fås i flere farver ( blå, hvid, rosa ), men farven er underordnet lige nu.

Find sukkerkrukken frem.

1 dl. sukker
1 spsk. Lavendel

Nulr blomsterknopperne af ned i sukkeret.

Hæld på glas. Ryst. Låg på.

Så er der lavendelsukker til pandekagerne, vaflerne, sukkerdrys på kagerne eller.... ?

Hvad bruger du lavendelsukker til ?

Måske har du aldrig smagt lavendel sukker - det lyder også mærkeligt. Men sæbeduften fra Lavendel bliver på ingen måde til sæbe-sukker. Det kan du stole på.

PS. Lad der være lidt luft i glasset, så der er plads til at ryste sukkeret med jævne mellemrum, hvis det klumper sammen.

20. juni 2011

Find Holger.

Holger er ankommet. Og han er ikke alene.

Måske kan du se ham her ? Måske kan du bare se hans små sorte efterladenskaber ?

Nu er du slet ikke i tvivl om, hvorvidt han er her eller ej. Eftersøgningen sætter ind. Alle blade kigges efter på undersiden, for det her her, Holger holder af at sidde og smæske sig. Det giver hold i nakken, men det betyder intet lige nu.

Han ved, at han er jaget, så hans snedige plan går ud på at lægge sig langstrakt på bladribben, hvor han er sværest at få øje på. Men nu har vi gennemskuet ham.


Holger massakren vises der ingen billeder af, men du kan få et smugkig på den sorte chili, hvor han i øjeblikket huserer.

.... må videre i krigen.


19. juni 2011

Forvandlingskuglens forvandling.

Måske har du undret dig over, hvad der blev af forvandlingskuglen.

Det har du nok ikke, men her får du fortællingen alligevel. Så kan du lære, hvordan en forvandlingskugle kan forvandle sig til 2 store is, manglende fortænder eller et større hul i pengepungen.

Salli tog sin forvandlingskugle med på efterskolen og inden længe var der indgået et par raske væddemål.

"Kan du nå at sutte kuglen færdig inden sommerferien, får du den største is, vi kan finde". Sådan sagde 2 piger på skolen, og Salli slog straks til.

I dag ser forvandlingskuglen sådan ud.

Mor har formanende fortalt om ætsning af tandemalje, og Salli har valgt at beholde fortænderne og ryste op med 2 store is til vinderne af væddemålet.

Sådan en forvandlingskugle kan indeholde mange ting og forvandle sig til hvad som helst.

17. juni 2011

En stor klump sved.

...kan man næsten kalde denne flotte osteform. Det er bivoks, som er blevet tilovers efter at honningen er blevet presset. Bierne har "svedt" voksen ud.

Presset ? spørger du måske forundret - troede, at det hed slynget.

Ikke her. Vi laver honning som i gamle dage og presser det. Det er ret tidskrævende men giver honning med mere pollen, nektar og smagsnuancer i. Til gengæld presses vokstavlerne til ukendelighed og kan ikke bruges igen til at sætte ned i stadet til bierne, så de kan bygge videre.

Den smeltede voks er derfor sendt til omsmeltning, så vi kan genbruge den i nye vokstavler. Bierne skal jo have et sted at aflevere deres indsamlede sager.

15. juni 2011

Dyreste og bedste Pesto.

Drivhuset er lænset for Basilikum nu. Alle de gode Sweet Genovese blade, de græske, de med citronsmag og de røde er barberet ned - men kun så meget, at der stadig er grønt tilbage. Der skulle jo gerne blive flere høste derfra senere på sommeren.

Hvidløgene er pillet.

Mandlerne smuttet.

Citronen presset.

Olien hældt op.

Osten skåret.

Og hele moletjavsen blendet til en skøn grov pesto, som smager himmelsk på hvidt brød sammen med tomatskiver og løgringe.

Du får opskriften nedenfor. Men lav den ikke for at spare penge. Den er ikke billig. Heller ikke i arbejdstid. Til gengæld får du intet bedre.... ellers hører jeg gerne fra dig.

Opskriften her giver ca. 1 liter færdig pesto, som kan fryses ned i mindre portioner. Men du kan selv gange op/ned, som det lige passer dig.

5-6 liter Basilikumsblade af din yndlingssort(er)
200 gr. smuttede mandler ( svarer til 177 stk J)
5 fed hvidløg
Saften fra ½ citron
15-20 ss. olivenolie
350-400 gr. Parmesan ost
salt/peber

14. juni 2011

Ups !!

Jeg er kommet i Rosenalderen.

Lige pludselig og på et slag. Så nu skal der findes nogle steder i haven, hvor jeg kan undvære noget plads til disse vidunderlige skabninger. F.eks. her, hvor den gamle bambus har stået død nogle år.

Jeg får vrikket nogle pindestykker fri, og en humlebi holder mig ved selskab. Den er jeg ikke bange for, for den er så godmodig. Spaden hentes, og opgravningen af den gamle bambus begynder.

Havde man dog bare lidt dynamit..... Humlebien har fået selskab af 2 kammerater, og vi hygger os alle 4 midt i sommervarmen. Faktisk hygger vi os så meget, at Henrik kommer til og hjælper med nogle ordentlige mandfolkestik med spaden, og 3-4 nye humlebier kommer til.

UPS !!

Henrik er pludselig kommet til at grave et humlebi-bo op, og humlebier på larvestadie, unger med endnu halvvåde dun og ældre humlebier vælter rundt i et sandt virvar.

Undskyld. Det var ikke meningen.

Nu er hullet til Rosen desværre gravet, og jeg lover, at I må bo lige ved siden af, så længe I vil.

10. juni 2011

Gemmer til natten.

Skal det være i år ?

At vi får os taget sammen til at få tørret havens krydderurter og lagt i tætte dåser eller glas.

Det tror jeg, at vi vil glæde os over til vinter.

Hvilken model kan du bedst lide ? Og hvad vil du gemme til forrådskammeret ?

6. juni 2011

Nye beboere i gården.

Nye beboere er ankommet. I en stor papkasse, som nænsomt er blevet sat ned i løbegården.

Tobias på 17 mener, at røde modne Rabarberstykker vil lokke de nyankomne ud..... men intet sker.

Trods et værre svineri i papkassen er her alligevel meget mere trygt.

Så må de tages "med magt".

Op på Tobias´ bukser, hvor der helt tilfældigt ligger en rigtig lækkerbidsken.

Der kigges.

Og hapses. De er lærenemme de nye beboere, for endnu har de aldrig set orm eller siddet på et par cowboybukser med hængerøv og store baglommer.

De har heller aldrig betrådt græsset. Der venter dem et godt liv her. Et liv, som de tilbageblevne mange hundrede kammerater ville misunde dem.

Alle indtrykkene trætter hovedet, så ved aftenstide er det også dejligt at søge mod mørket, hvor varmelampen lokker i det lune halm.

Godnat herfra. Kun en smal varm rød stribe fortæller, at her går man til ro tillige med hønsene efter en lang og oplevelsesrig dag.