12. december 2011

Mandelgave(r)

Da jeg var barn, havde vi helt op i teenageårene hele 2 mandelgaver - en til hvert af børnene. Og denne tradition tog jeg med mig og havde derfor også de første år en mandelgave til hvert barn.

I dag er der "kun" én mandelgave, men der er visse ting, som skal opfyldes omkring valget af den:

 1. Det må ikke være noget spiseligt, da alle på dette tidspunkt er ved at kløjs i det.
 2. Det skal være en ting, som alle kan bruge.
 3. Gavens værdi skal være på 30-150 kr.
I mange familier har man den traditionelle marcipangris, men den falder væk på punkt 1. Men måske tager vi den alligevel op en dag.... bare for at prøve at være som de andre. De ser jo også fine ud de små søde svin, når de ligger fint i pakkerne.

En chef, jeg havde for længe siden havde en sød tradition, hvor mandel-finderen fik pakken med grisen. Denne gris havde så grislinger, som mandel-finderen måtte dele ud af til de andre børn ved selskabet.

Hvad bruger vi så som mandelgave ?

Vi har haft mange forskellige ting på programmet. Der har f.eks. været gavekort til biografen, familiespil eller videofilm.

Jeg har aldrig snydt og listet mandlen over i andres skål - hvorfor også det, når jeg selv kunne bruge præmien. J

Som regel portionsanrettes desserten, så ingen tvinges til at spise mere, end maven kan rumme bare for at vinde præmien, men den store skål er der altid som backup.

Som oftest står jeg for indkøb af mandelgaven men nogle år har jeg også tørret opgaven af på en af gæsterne. I julen bør alle nemlig bidrage med et eller andet, synes jeg. I år er den havnet på mit bord igen, så jeg overvejer at indføre reglen om, at vinderen skal stå for gaven året efter.

Hvordan foregår mandelgave-ræset hos dig ?

20 kommentarer:

 1. Det er så hyggeligt med de gamle traditioner! Jeg kan huske, at min mor snød, da sønnike var lille, og lagde mandlen i hans portion. Den allerbedste mandelgave, jeg har fået, var krokusløg, der gav blomster i de dejligste farver. År efter år blev jeg mindet om min mandelgave - men nu er vi er desværre flyttet :-) Hos os er julen lidt speciel nu, idet vi ikke har forældre, og sønnike vil ikke se sin familie. Min bror og hans store familie bor i Jylland, og dem skal vi se i januar.

  SvarSlet
 2. Madame: Ja det er så trist med din søn. Både for jer og ham !! Jeg får virkelig sådan lyst til at tale ham til fornuft. Heldigvis ser det ud til, at du og Monsieur kan hygge jer fuldt ud. Ser I Bella i julen ?
  Krokusløg var også en dejlig mandelgave, ville jeg syntes. Børnene ville nok ikke være enige ;)

  SvarSlet
 3. Ja, det er virkelig så trist med Frederik. Jeg ved ikke endnu, om det bliver juleaften, vi skal være sammen med Bella. Hendes mor plejer at være hos sin mor med den gren af familien - men ellers ser vi hende en anden dag og laver jul igen :-)

  SvarSlet
 4. Den eneste tradition hos os, er at det ikke er den der holder jul, der sørger for mandelgaven. De sidste mange år har det været i samme stil som jeres mandelgaver, endelig ikke noget spiseligt, men noget alle kan bruge.. :-)

  SvarSlet
 5. Hej Diane ;0)
  Billede problemet er løst, det var ledningen der havde opgivet.

  Jeg har ikke selv holdt jul endnu.
  Vi skifter med at holde jul hos mine forældre og mine svigerforældre.
  I år skal vi holde hos svigerforældre.
  Begge 2 har ekstra mandel gaver til børnene og Mikkels bliver stoppet i en portion is, han er ikke så vild med ris ala mande og han er ellers ikke kræsen.
  De år jeg ikke holder jul sammen med min familie, laver jeg en hjemmelavet mandelgave til dem.
  Så er der også overraskelse til den der har købt ;0)
  Jeg har stadig ikke fået lavet mandelgaven, for jeg ved ikke lige hvad jeg skal lave.
  Det kommer nok ;0)

  SvarSlet
 6. Lige når det kommer til mandelgaven er jeg ikke ret opfindsom.. Så tak for dit indlæg og jeg håber at der kommer mange bud på det herunder fra andre bloggere :-)
  Tip: Jeg så i går i Inspiration - at de havde mandelgaver til ca. 1ookr. der var pakket ind - så det er en overraskelse for alle. Men om man så køber katten i sækken er jo ikke til at vide :-)En god ide i hvert fald!

  SvarSlet
 7. Madame: Godt. Nogle gange er datoen ikke så vigtig som selskabet.
  Inge: Jeg SKAL altså også have den kørt ind som din tradition - at en anden kommer med den.
  Julie: Super godt, at du fandt fejlen. Det andet er til at få grå hår af. Heldige dig at blive inviteret ud hver jul ;) Du kan jo lave alverdens ting med den symaskine. Det må virkelig være en gave at eje både den + evnerne til at få den til at spytte noget pænt ud.
  Skt. Helena: Så er det da mig, som siger tak for tippet :)

  SvarSlet
 8. Vi har faktisk aldrig snydt med mandelgaven. Dog havde vi 2 skåle. En til ungerne og en til de voksne, så der blev købt en mandelgave til hver skål. Der var kun en mandel i hver skål (tilgengæld fik de altid en lille ekstra førvispiserjulegave). Nu består mandelgaven af noget alle ville kunne bruge (ikke spiselige ting) det kunne f.eks. en bog med Morten Ingemanns tegninger :-)

  SvarSlet
 9. Vi har heller aldrig snydt med mandlen. Jeg synes lige så godt børn kan lære at man ikke vinder hver gang :). Til gengæld er det jo lidt sværere at finde på en mandelgave som alle kan bruge, men det plejer at lykkes. Hvis det kniber kan man jo altid ty til marcipangrisen!

  SvarSlet
 10. Bettina: Ja den er helt helt oplagt. Den lå også på min liste, men nu har knægten ønsket sig den af Morfar, så vi må nøjes med at smuglæse ved ham ;) God ide med en voksenskål og en børneskål. Måske kunne man også lave en mandeskål og en dameskål.
  Lene: Ja det kan jo være næsten umuligt nogle gange, hvis mormoren er lettere senil, drengen lever i computerverdenen, datteren går op i pynteting, morfaren ikke kan proppe flere strømper ind i skabet, etc. :)

  SvarSlet
 11. Den med børnene (altid) får brugte mine forældre da jeg var lille. Jeg videreførte den et par år, da mine store var små, men nu er der almindelig kamp om mandlen.

  Når jeg/vi holder jul med min veninde og hendes familie, så er den gæsterne der har mandelgaven med. Det er lidt om og ned hvad det er. Sidste gang tog min veninde med og det var en skål med slik. Sidst vi havde med, var det en opsats med slik.
  I år er det os der skal have med og jeg ved endnu ikke hvad det bliver af mandelgave. Aldersspændet er fra 5 år til 70 år.

  SvarSlet
 12. Når jeg står for mandelgaven er det ikke noget spiseligt. Det har været den fineste nålefiltede lyserøde gris, et spil og den bedste: en stor bunke stjernekastere som vi alle gik ud og lavede smukke mønstre med i mørket. I år er det min svigermor, der kommer med den, så det bliver spændende :)

  Klem

  SvarSlet
 13. Jeg har med blandet suscces købt ved red barnet, geder, bolde osv. Desværre synes alle ikke at det var en god idé. Men min mavefornemmelse var god. Og hvem behøver mere juleaften ?

  SvarSlet
 14. vi plejer at købe luxus-slik som mandelgave... det er svært at købe ting som alle bliver glade for... og man behøver jo ikke spise slikket juleaften (måske en dåse Bornholmsk julelakrids..... bare jeg selv vinder så..)

  SvarSlet
 15. Kari: Det kan godt blive en svær nød at knække med det spring i alder - og sikkert også interesse. Men det lykkes alligevel altid på en eller anden måde.
  Mette: Hvis du var julegæst hos mig, skulle du altid stå for mandelgaven, for du har så mange gode ideer.
  Annita: Jeg synes, at ideen er fantastisk. Vi behøver jo i grunden ikke mere overflod, vel ?!
  Sussi: Jo, hvis man vinder lakrids, så skal det da spises prompte ;) Bornholmsk lakrids har jeg vist aldrig hverken set eller smagt.

  SvarSlet
 16. Dén med flere mandelgaver er vist blevet praktiseret hos mange småbørnsfamilier. Også i mit barndomshjem!

  Her i huset står vi for maden, og så får gæsterne lov til at sørge for mandelgaven, og det kan være chokolade, bøger, spil etc..

  Mandlen lægges i den STORE skål med ris a'la manden, og hvis mandlen skal findes, så skal der spises... også selv om man revner! (Selv afstår jeg gerne fra at deltage i "konkurrencen", og nøjes med en lille portion!)

  MEN(!) de seneste år har vi kun været meget få samlet juleaften (og sidste år var manden, hunden og jeg alene), så vi har droppet halløjet med mandelgaven... selv om det er en hyggelig og sjov tradition!

  *SMIL* fra Lisbet

  SvarSlet
 17. Jeg har de sidste år stået for mandelgaven her hjemme..Da vores drenge nu er voksne har jeg de sidste par år købt biografklubbens boks, elsker selv at få oplevelser...måske en ide´ ...

  SvarSlet
 18. Lisbet: Det forstår jeg godt. Der skal gerne være flere om den leg. Men at lægge mandlen i den STORE skål betyder jo, at der ikke er så mange ris a´la mande rester dagen efter. Det må aldrig ske !! ;)
  Skovlygaard: Det kan jeg fuld ud tilslutte mig. Så bliver der også kæmpet om præmien !!

  SvarSlet
 19. Jeg tror faktisk aldrig vi har haft en marcipangris som mandelgave, men ofte chokolade. Det er min mor som står for det. Ligesom hun står for juleaften. Jeg er stadig lidt barn ;-), men snyder naturligvis ikke med mandlen!

  M.h.t. at være marketingsassistent, så taler din butik jo for sig selv, så det er der slet ikke brug for ;-)

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 20. Birgitte: Hvor er du sød :)
  Så længe man har mulighed for at være barn i julen, skal man benytte sig af det !!

  SvarSlet

Ordet er dit.