23. oktober 2011

Hjemmelavet æblemost

Frugttræerne skreg på hjælp.

Faktisk så meget, at de var begyndt at afhjælpe de tyngende grene selv. Så poderne blev hevet væk fra TV og PC.

Ud i det skønne efterårsvejr for at lave æblemost.

Mosteriet blev rigget til. Det er blevet moderniseret, for nu har vi pressen, hvor vi tidligere bare havde nogle sorte plastspande med udborede huller i..... det virkede nu også fint.

Jeg stod for vaskeriet.

Tobias stod for rivning af æblerne.

Men inden de nåede hans maskine, havde Salli skåret dem i firlinger og tjekket for evt. orm. Kernehus, skræl og stilk røg bare med i processen.

Til sidst modtog Henrik de vaskede, orme tjekkede, udskårne, revne æbler i pressen, og ud kom den dejligste æblemost.

Pulpen røg på komposten, for den kan ikke bruges til andet.

Og i det dejlige solskin nød vi de dyrebare dråber.

Flot farve, ik´ ?

27 kommentarer:

  1. Jo, sikke en skøn farve! Det må være dejligt at lave sin egen æblemost - vi har kun to mindre æbletræer, og alle æblerne bliver spist som de er. Mon ikke poderne syntes, det var sjovt at hjælpe til ...?

    SvarSlet
  2. Dansk guld når det er bedst - vi har små 100 l i fryseren !!

    SvarSlet
  3. Goddag *sms*

    Nice og smuk blog du har spændene... Tænkte på om vi skulle bytte links kunne være hyggeligt (:

    Knus Lise

    SvarSlet
  4. Uhm, det ser lækkert ud og friskpresset æblejuice smager super godt. Håber I fik lavet så meget, at I har lidt i gemmerne til vinteren :-)

    SvarSlet
  5. Hallihallo hvor ser det lækkert ud :-)

    SvarSlet
  6. Det ser rigtig godt ud. Mine æbletræer er knapt et år gamle, så vi fik ikke et eneste æble i år ;o)

    SvarSlet
  7. Madame: Du må ønske dig et æbletræ til most i julegave. Ingen købte æblemoste slår dit eget.

    Marianne: Vi har desværre ikke mere plads i fryseren, så vi skal drikke det nu. Men næste år skal vi have en ekstra fryser. Ellers er det svært at være så selvforsynende, som vi gerne vil være.

    Julie: Skål ;)

    BH: Uvurderligt !! "Desværre" har det ikke så lang holdbarhed, så de næste dage skal vi næsten leve af det :)

    Susanne: Pyt skidt. Bare du er kommet i gang. Vores etårige fik 3 æbler, som blæste af, inden vi fik dem smagt. Og så kom sneglene først :(

    SvarSlet
  8. Orv hvor ser det fortryllende ud!! Hvis smagen bare nærmer sig udseendet, så må det nærmest være himmelsk :o)

    SvarSlet
  9. Åhhh det ser lækkert ud. Lige til at blive helt tørsigt af.
    Jeg har lavet nogle forsøg med at tørre pulpen i små klumper og spise det på mysli. Den kan man godt... Og det kan også bages med i søde brød eller som en slags jævning i en sovs til vagtler.... Og det kan også smides på møddingen. I de mængder vil jeg nok vælge samme løsning ;)

    SvarSlet
  10. Fru Friis: Det ligner næsten en Fanta. Og Oh ja - smagen når samme højder !!

    Tina: Din kreative sjæl. Jeg sender Henrik på møddingen, så han kan få knas til müslien ;)Ha ha... hvorfor lige sovs til vagtler ? Hvad er det for en sovs ? Men jeg tager mine ord i mig igen. Det kan bruges til meget endnu. :)

    SvarSlet
  11. Susanne: Vi har ikke mere plads i fryseren, så i gennemsnit skal vi drikke hver 2-3 liter de næste par dage.... om dagen :)

    SvarSlet
  12. Friskpresset æblesaft er bare konge! Uh, hvor er jeg misundelig.

    SvarSlet
  13. OH Hvilken skøn farve.
    Man får ikke noget bedre at drikke end æblemost og så endda hjemmelavet.

    SvarSlet
  14. Ren og skær luksus !
    Nydelse :-)

    SvarSlet
  15. Jo den farve er virkelig smuk og billederne gør at jeg både kan fornemme smag og duft!
    Vi har tømt vores beskedne lager af most - holdbarheden er bare ikke særlig god, når det smager så godt!
    Klem

    SvarSlet
  16. Uhm det ser bare lækkert ud og så er det hjemmelavet..;D

    SvarSlet
  17. Lene: Du må have dig nogle ( flere ? ) æbletræer i haven :) Der er altid plads - om man så skal vælge søjletræer.
    Landbohaven: Det er nemlig rigtigt. Jeg så i Kvickly i lørdags, at en flaske æblemost af de, som altid har fandtes kostede næsten en 10´er !!
    Losarinas mor: Præcis :)
    MetteB: Jeg kan også med rædsel se, at det forsvinder time for time ;)
    Rejen: Hjemmelavet du :)

    SvarSlet
  18. Så lækkert :0)
    Det strutter jo ligefrem af vitaminer....

    SvarSlet
  19. Uhmmm det ser godt ud og ja det er en rigtig smuk farve :0)

    SvarSlet
  20. Mums, hvor ser det bare lækkert ud :-)

    SvarSlet
  21. Ummm.. hvor lækkert. Der er ikke noget som friskpresset æblemost. Det smager fantastisk. Vi plejer også selv at presse vores - der er en udmærket "opskrift" på en æblepresser i en af udsendelserne fra Frilandshaven - men i år har vi desværre ikke fået det gjort.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  22. Hvor ser det lækkert ud - sikke en smuk farve. Og det må da siges at være et træ der bugner med frugt! Ha en dejlig dag♥

    SvarSlet
  23. Mette: At slå god smag og gode vitaminer sammen gør ikke spor. Til gengæld er det lidt hårdt ved tænderne med al den frugtsyre, kan jeg mærke nu :(
    Kari: Det må gentages næste år igen.
    Ina: Toppen af poppen :)
    Sussi: Skål ;)
    Marlene: Så må folk da bare der ind og kigge. For øvrigt rigtig godt program, som der burde laves flere af. Du kan vel nå det endnu ?
    Tina: Ja det er helt vildt med frugt i år. Om det skyldes, at vi har fået bier i haven - eller om det generelt er godt frugtår, kan jeg ikke sige. I kan vel lave appelsinjuice hos jer.

    SvarSlet
  24. Mums det ser godt ud ;0)
    Hjemmelavet presser?

    SvarSlet
  25. Merete: Ja nogle sorte plastspande med borede huller i, som saften kunne løbe ud af. Forinden var æblerne blevet tærsket med hammer og træklods. En anden spand blev så presset ned over førstnævnte. Meget primitivt men virksomt. Der kom en del frugtstykker med, som indendøre blev siet fra.

    SvarSlet

Ordet er dit.