28. maj 2011

Urtesalt No. 2.

I sådan et sjaskevejr som i dag var det lige vejr til at tage en tur på biblioteket og låne bogen "Høns og ænder til husbehov". Det var hurtigt overstået, så nu, hvor kareten var startet op, kunne vi ligeså godt få noget ud af det.

Kursen blev sat mod Hindsgavlskoven, hvor man nemt iført høje hæle kan plukke Ramsløg i regnvejr, hvis man ikke selv har dem hjemme i haven.

Ved hjemkomst blev de vasket og grundigt efterset for snegle, som der er en del af i skovbunden.

En Citron fik sin gule regnfrakke revet af. Hele baduljen en tur i blenderen.

Og SPLAAASH ud på et stykke bagepapir. Massen var temmelig våd, men her skal man modstå fristelsen og ikke hælde noget flydende fra. Det våde er med til at farve saltet flot.

Blande, blande sammen med sydesaltet og så i ovnen 6-7 timer ved 50 gr. varmluft og ovndøren let åben.

Siden har jeg læst, at man kan hælde hele den våde masse direkte på glas. Det skal jeg afprøve næste gang, der skal laves urtesalt.... og der går et stykke tid nu. Måske bliver det først, når chili-orgiet begynder.

Og mængden spørger du:

1 liter Ramsløgblade
skallen af 1 citron
3 dl. salt.

Urtesaltet her smagte fantastisk på aftenens lammekoteletter.

PS. Det er ved at være allersidste udkald for at hente ramsløgblade i skoven, så på med højhælerne imorgen.

12 kommentarer:

  1. Hvor ser det spændende ud.... Jeg har faktisk overvejet hvor jeg kan finde ramsløg i nærheden af Viborg. For så er dén ide med saltet jo super.
    Mange hilsner fra Susan (som ikke kan logge ind)
    http://mylovinggarden.blogspot.com/

    SvarSlet
  2. Hold nu op!! Det bliver da smartere og smartere... den skal jeg da også prøve, det kan vist lige nåes endnu med de ramsløg. Lyder som om vi skal have rigtig meget urtesalt fremover, chilli lyder også lovende :o)

    SvarSlet
  3. Men - her hos mig duer det ikke nu, de blomstrer, og SÅ synes jeg nu, de er for ramme i smagen.. til anonym: ramsløg vil helst gro i "kystnære løvskove", så måske er der ikke så mange ved Viborg.

    SvarSlet
  4. Det lyder virkelig lækkert! Jeg må en tur i skoven og kigge efter ramsløg en af de næste dage.

    SvarSlet
  5. Anonyme Susan :): På de kanter er jeg desværre ikke kendt, så jeg kan ikke guide dig til et egnet sted. Jeg kender kun Hindsgavlskoven og Risskov.
    Fru Friis. Det er i hvert tilfælde noget af det, som er rigtigt lækkert at stille ind på "gemme-hylden" til dårligere tider.
    Bettina: Det er lige nu, for snart er de væk Ramsløgene.
    Lavendel: Ja det er oppe over, men efter en tørring kan man alligevel ikke fornemme nogen ram smag - det er nok mere, hvis du spiser dem ubehandlet eller i fx pesto.
    Lisbeth: Det er det absolut også. Overvejer, om jeg fik lavet for lidt igår. Der er jo et helt år til succeen kan gentages.
    Madame: God jagt.

    SvarSlet
  6. Tak for tippet - jeg vidste ikke, at ramsløg vokser ved Hindsgavl. Du skriver snegle - er det dræbersnegle?

    SvarSlet
  7. Staudefeen: Jo der er masser. Det var ikke dræbersnegle. Sorte skovsnegle og snegle med hus. Har I ikke dræbersnegle helt ude på landet hos jer endnu ?

    SvarSlet
  8. Nej, men de er ikke langt fra. Jeg spreder også gift ud jævnligt, fordi vi får så mange planter fra Holland.

    Vi flyttede dog også efter, hvor der IKKE var dræbersnegle - ha, ha. Skulle faktisk have boet nede ved Assens, men der var tonsvis af dræbersnegle for 7 år siden.

    SvarSlet
  9. Staudefeen: Ha ha. Eneste dræbersnegle frie zone er vist Sahara. Dem flygter man ikke fra. Jeg vidste heller ikke, at Holland var eksportør af snegle :)

    SvarSlet
  10. ;-))

    Ja, de fleste har dem nok i dag. Der er da heller aldrig nogen kunder, der spørger, om vi har dem. Ikke mere.

    Holland har haft dræbersnegle i mange år.

    SvarSlet

Ordet er dit.