4. november 2012

Dyrkning i plantesæk eller i jord

For et par måneder siden så drivhuset sådan ud. Det meste var fint og godt bortset fra nogle trælse skadedyr, som fik sat deres spor i år. Men en mindre ændring skal der dog til, inden Kong frost for alvor tager fat.

Der er af praktiske grunde altid blevet dyrket i kapillærkasse og plantesække i drivhusene, fordi jeg havde den opfattelse, at det så var nemmere for evt. drivhuspassere ( incl. mig selv, sagde hunden ) at overstå denne tjans. Men sådan hænger det jo slet slet ikke sammen.

Om kort tid får drivhuset lov at være opbevaringsplads for cykler, fiskeruser og andet godt.

Men forinden skal alle de grimme kapillærkasser ud og hullerne efter dem fyldes med jord, som hønsene kan få lov at muntre sig lidt i bagefter.

I foråret begyndte jeg at dyrke direkte i jorden i det andet drivhus. Det var bare et forsøg, og kapillærkasserne stod parat til at rykke ind igen, hvis det ikke blev en succes. Men det blev det, så nu bliver begge drivhuse for det første meget smukkere at kigge på og så sandelig også meget nemmere at passe.

Jovist skal man vande flere gange om dagen, når planterne ikke bare selv kan suge væske op fra kapillærkassen.... men det er jo kun en kort periode. Herefter passer de stort set sig selv, da deres rødder selv søger ned og finder, hvad de vil have.

M.h.t. smagen af tomaterne, peberfrugterne og de andre afgrøder, så har jeg ofte hørt, at en tomat dyrket i plantesæk ingen smag havde. Det er jeg uenig i. De tomater, der blev dyrket i plantesæk, havde ligeså pragtfuld smag som de, der blev dyrket direkte i jorden.

Hvad dyrker du i ?

19 kommentarer:

  1. Plante sæk..... Men det er fordi jorden her ikke rigtig er indbydende... Der er alt for mange.,. rester af murbrokker og gamle tagsten...

    Husene her i området er selv bygger huse ( fra omkring 1937 ).. og bygget af genbrugs mursten osv... og.,. ja resterne blev bare gravet ned......

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor træls, når nogen efterlader sådan en losseplads til andre. Vores tidligere nabo overtog en grund med gamle sende, glasskår og skrammel i baghaven ( op ad vores grund ). Han kunne heller ikke overskue at fjerne det og dækkede hele lortet til med jord og såede græs i det :S

      Slet
  2. Det eneste, jeg har dyrket, er chili, som har stået i potter og stadig har det fint - så mig skal du nok ikke spørge om erfaringer. Men det lyder smart at bruge drivhuset til cykler og fiskeruser om vinteren :-)

    SvarSlet
  3. Ja men kønt er det nu ikke. Men når jeg bliver "gammel" vil jeg også have et smukt drivhus med levende lys om vinteren.
    Husk, at dine chili kan overvintre. Så behøver du ikke starte forfra igen næste år og kan høste tidligere.

    SvarSlet
  4. Hos os er drivhuset blevet afskaffet i år.

    Kan ikke finde din mail, men Fiskehejren/puden er ledig:)
    (Se www.genbrugsdesign.dk)

    Glædelig søndag.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Afskaffe et drivhus??? Det er jo det bedste i verden.

      Jeg vil rigtig gerne købe den pude men, hvordan gør jeg?

      Slet
    2. Du køber den ved mig. Pris 420 inkl. forsendelse.
      Send din mailadresse til kgisboel@gmail.com.

      Så tager vi den derfra.

      Kirsten

      Slet
  5. uhhh... jeg vil helst ikke ind på denne snak, men bliver alligevel nødt til at svare på så direkte et spørgsmål... :/
    Jeg har lige afsluttet min 4. drivhussæson og jeg har kun prøvet at bruge kapillærkasser. Kasserne er udelukkende valgt fordi jeg havde hørt grumme historier om jord som skulle skiftes hver sæson, og det var nok til at slå mig af pinden. Dernæst kan jeg godt li' at jeg kan flytte rundt på mine opstillinger af kasser og krukker hvert år, jeg er ikke bundet af bedene. Men jeg ved jo også godt at jeg vil få bedre planter ved at dyrke direkte i jorden, meeeeen... jeg er vist ikke klar endnu.

    Haveuglerne har jeg også haft vældig "glæde" af, det eneste positive der er at sige om dem er det søde navn som jeg lærte at kende fra dig. Jeg har lige taget en pelargonie ind fra drivhuset og sørme om ikke også der var flyttet en eller flere haveugler med indenfor, ikke at jeg har fundet dem men jeg skal da lige love for at de både kan klippe huller og smide pøller på samme tid!!

    Ang. græsset på min blog er det en japansk blodgræs. Jeg har lige købt den og derfor ingen erfaring, men Lisbeth (Høneballehaven) har den i haven hvor den spreder sig villigt og klarer det fint. Kan også godt forstå din forelskelse, jeg havde det lige sådan... ;o)

    Iøvrigt dejligt at få et indlæg fra dig igen, syntes du har været længe væk og savner din alsidighed :o)

    Hyggehejsa fra fru friis

    SvarSlet
    Svar
    1. Så kan jeg næsten regne ud, at du i dit ommøblingeringsdrivhus ikke har gravet kapillærsatanerne ned, som jeg havde. Og jeg må også indrømme, at jeg stadig har gemt 3-4 stykker til terrassen, hvor husfatter har snedkereret nogle sorte trækasser til at dække for de hvide gys.

      Jeg har så sandelig ikke tænkt mig at grave begge drivhusene ud hvert år men bare tage lidt jord ud til krukker og så fylde lidt nyt i med kompost. Og så får hønsene løv at pølle lidt derinde, som du så smukt beskriver det :)

      Jo jo de haveugler kan sandelig multitaske i form af både klippe, lave pølle og irritere os.

      Japansk blodgræs er jeg før stødt på, og næste gang kommer den med hjem. Jeg er blevet helt pjattet med græs i år og ser det alle steder.

      Ja jeg har været længe væk p.g.a. travlhed, og nu hvor jeg så endelig fik lidt fri, vidste jeg knap nok, hvordan jeg skulle begynde.

      Selv hyggehejsa :)

      Slet
    2. Der kommer lige et forsinket tillægssvar fra mig, for nu har jeg fundet en GYLDIG grund til at kapillærkasserne ikke er klar til at komme ud. Det stykke jord vi har sat drivhuset på var tidligere voldsomt inficeret af padderokker. Vi brugte ikke det stykke jord til noget særligt og "rokkerne" kunne rigtig boltre sig. Da drivhuset stod der lagde vi fiberdug udenom og ovenpå igen perlesten, så var den ged (læs: padderokke) vel barberet! Men nej! De steder hvor fiberdugen ligger over hinanden eller vi har lavet huller, bryder "rokkerne" lystigt frem (det er som sagt 4. sæson) og det samme sker mellem fliserne i drivhuset. Da jeg tømte drivhuset for få dage siden, opdagede jeg under den ene kapilærkasse at "rokken" havde boret sig ind igennem flamingokassen... Den var helt albinofarvet men det er dælme da imponerende hvad de kan præsterer... og møjirriterende!!

      Alene af den grund skal der gå endnu nogle år før jeg kaster mig ud i direkte adgang til jorden. Sikken en Rokke-fest jeg kunne få derinde...

      Det blev til en lang historie, men jeg kom lige forbi din blog og måtte dele denne historie med en eller anden... ;o)

      Slet
  6. Nu ejer jeg ikke et drivhus- endnu.
    Men havde tænkt mig at dyrke direkte i jorden.
    Har også altid hørt, at tomaterne smagte af mere og bedre- så det er interesant, at høre din observation.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal nok få dit drivhus, hvis du vil. det ved jeg. Og når du har det, får du tre spændende poser tomatfrø af mig :)

      Slet
  7. Interessant at høre om begge versioner.
    Jeg dyrker udelukkende i kapilærkassen - for nemhedens skyld. De står over på fliserne i drivhuset og det grímme hvide flamingo er gemt bag sorte trækasser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Præcis som her... tidligere. I drivhuset havde jeg dog ikke sorte trækasser, hvilket pynter meget. Men det er altså ikke nemmere.

      Slet
  8. Jeg har dyrket direkte i jorden i år. Det er første år, plejer at dyrke i kasser. Men der er intet så nemt og frodigt som at dyrke direkte i jorden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er helt enige, så nu skal de sidste kapillær fan bare overbevises :)

      Slet
  9. Jeg dyrkede direkte i jorden i de små drivhuse, vi havde, og det var en succes. I flere år har jeg dyrket i store potter, der har størrelse som murerspande, og hvor rødderne så dykker ned under ukrudtsdugen og ned i jorden. Det kan bestemt anbefales. Den eneste gødning, tomaterne får i løbet af sæsonen, er et lag hestemøg.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  10. If you experience some emotional or physical problems
    in your life it can soon be seen in the condition
    of your hair, using natural and organic products aids in
    the recovery of your hair. Since these goods are made from plant extracts, seed oils and hair only twice in a week.
    The product should be one that is made for your type of hair,
    whether it be dry, oily, curly or straight.

    Also visit my web page hair products

    SvarSlet

Ordet er dit.