4. september 2012

Larver i tomaterne

I mit ene drivhus har der været et kæmpe ryk ind af larver i tomaterne. De såkaldte haveugler. De små bæster, som gemmer sig på bladribberne og kommer frem i ly af mørket og æder løs. Men nu må det simpelthen stoppe.

I weekenden røg alle tomatplanter fra det ene drivhus ud. Der var ellers ærgerlig nok 1000-vis af tomater at høste endnu. Men nu trøster jeg mig med, at jeg næsten har fået et "nyt" drivhus, for hvor er det blevet fint igen. Nu får peber og chili planterne det lys, de har brug for. Og luften kan cirkulere omkring dem.

Men der er stadig haveugler på spil. Det ses tydeligt på bladene.

Deres efterladenskaber kendes også alt for godt efterhånden.

Og her et glimt af en af de tomater, som måtte lade livet.

Når de ikke kan få tomater, kan chili også bruges.

Så jeg har opgivet at finde, indsamle og destruere haveuglerne. Der er nu bestilt Dipel fra Nyttedyr, som skal gøre det af med de sidste. Midlet er godkendt til økologisk gartneri, men jeg har endnu aldrig haft brug for det.

X´er fingre for, at det virker.

17 kommentarer:

 1. Det ser voldsomt irriterende ud, sådan at få spist alle de lækre grøntsager for næsen af ën..
  Held og lykke med bekæmpelsen.

  SvarSlet
 2. Sikke nogle grådige bæster. Æv, hvor ærgeligt :-( Skal n ok krydse fingre - og tæer for at du får held til at udrydde alle haveuglerne. ('Haveugler' lyder ellers meget sødt, men det er det så slet ikke).

  SvarSlet
  Svar
  1. I det store antal, som der er nu, er jeg nu meget glad for, at det ikke er fjerede ugler. Søde eller ej :)

   Slet
 3. Haveugler... det var dog et skønt navn til et lident skønt problem.

  Jeg er lige kommet ind fra drivhuset hvor jeg skulle se om jeg kunne finde frø fra rosenslyngen. Troede jeg havde fundet nogen der var drysset af, men måtte erkende at det vist var efterlandenskaber fra en eller anden fætter på besøg, - jeg fandt ham dog ikke! Efter dit indlæg må jeg vist ud med luppen!

  Det er da lidt træls at skulle sige farvel til tomaterne lige nu hvor den store tomatfest skulle nå til finalen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det synes jeg bestemt også. Men appetitten er desværre forsvundet i takt med deres hærgen. Jeg synes på en eller anden måde ikke rigtigt, at jeg kan tomaterne så rene, som jeg gerne vil.

   PS. Lad for Guds skyld være med at så "fætter-frøene" :)

   Slet
 4. Øv, hvor er det ærgerligt, at du har måttet kassere så mange tomatplanter. Tænk at haveuglerne spiser chili - det var da utroligt! Ja, jeg krydser fingre for, at de små bæster bliver ædt.
  Jeg har også haft utøj, men det er i peberplanterne, der nu ser herrens ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sikkert lus, ik´? Står de i potter, så hiv dem udenfor og spul dem og giv dem derefter insektsæbe, så du ikke snydes for peberfrugter.

   Slet
  2. Uha nu havde jeg igen problemer med at kommentere på din blog. Kom den igennem ?

   Slet
  3. Hej igen, nej den kom ikke igennem. Du skriver bare navn i kassen nedenunder, og så dukker en kasse mere op, hvor man skriver en e-mail adresse (som ikke vises).

   Slet
 5. Nå det er dem der spiser alt grønt i drivhuset. Når nu jeg vidste hvad jeg skulle lede efter, fandt jeg også nogle stykker.Bl.a. sad der et par inden i en halvt spist peberfrugt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de slamberter er overalt. Nogle er grønne, og ( med alderen ? )andre beige.

   Slet
 6. Jeg krydser hvad krydses kan - og håber de ikke kommer forbi mine tomater :)

  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal de nok gøre på et tidspunkt - men så ved du what to do :) Det var ligesom dræbersneglene i sin tid. De er efterhånden også overalt.

   Slet
 7. Øv. Vores drivhus har svigtet totalt i år. Træerne omkring er blevet for store, tror jeg, så ikke nok lys. Det er ellers ren terapi at gå og nippe og høste.

  SvarSlet
 8. Et drivhus i skygge er der som regel ikke så meget fut og krudt i.... men jeg kan mellem linjerne læse, at du ved, hvad der bør gøres, hvis du skal i terapi igen :)

  SvarSlet
 9. Jeg håber du brugte nogen af alle de lækre grønne tomater til syltning?! Det er vi helt vilde med herhjemme! med vanilje, ingefær og nelliker.

  SvarSlet

Ordet er dit.