Da jeg var barn, havde vi helt op i teenageårene hele 2 mandelgaver - en til hvert af børnene. Og denne tradition tog jeg med mig og havde derfor også de første år en mandelgave til hvert barn.
I dag er der "kun" én mandelgave, men der er visse ting, som skal opfyldes omkring valget af den:
- Det må ikke være noget spiseligt, da alle på dette tidspunkt er ved at kløjs i det.
- Det skal være en ting, som alle kan bruge.
- Gavens værdi skal være på 30-150 kr.
I mange familier har man den traditionelle marcipangris, men den falder væk på punkt 1. Men måske tager vi den alligevel op en dag.... bare for at prøve at være som de andre. De ser jo også fine ud de små søde svin, når de ligger fint i pakkerne.
En chef, jeg havde for længe siden havde en sød tradition, hvor mandel-finderen fik pakken med grisen. Denne gris havde så grislinger, som mandel-finderen måtte dele ud af til de andre børn ved selskabet.
Hvad bruger vi så som mandelgave ?
Vi har haft mange forskellige ting på programmet. Der har f.eks. været gavekort til biografen, familiespil eller videofilm.
Jeg har aldrig snydt og listet mandlen over i andres skål - hvorfor også det, når jeg selv kunne bruge præmien. J
Som regel portionsanrettes desserten, så ingen tvinges til at spise mere, end maven kan rumme bare for at vinde præmien, men den store skål er der altid som backup.
Som oftest står jeg for indkøb af mandelgaven men nogle år har jeg også tørret opgaven af på en af gæsterne. I julen bør alle nemlig bidrage med et eller andet, synes jeg. I år er den havnet på mit bord igen, så jeg overvejer at indføre reglen om, at vinderen skal stå for gaven året efter.
Hvordan foregår mandelgave-ræset hos dig ?
|