1. december 2011

Palmekål i have og på menuen.

Som du kan se her, har den smukke palmekål haft besøg af sommerfuglens afkom, fordi den stod et sted, hvor det var en smule for besværligt at dække af med insektnet. Jeg lod angreb og kål være, fordi hønsene så bare kunne få lidt grønt i den mørke tid.

Men grønkål og palmekål har det med at genoprette dem selv med tiden, så sådan ser bladene ud nu. Og så får hønsene altså ikke det hele for sig selv.

Kvickly havde granatæbler på tilbud til en flad 5´er, så der røg nogle stykker med hjem.... selvom de godt kunne have været lidt rødere i huden.

Nogle af dem fik lidt guldglimmer på kinderne og endte deres dage i dekorationen, og nogle blev sat på venteliste i køkkenet. Bl.a. til denne julede palmekålssalat.

Ribberne blev fjernet og afleveret til hønsene.

Den smukke rufflede kål blev grundigt vasket og dryppet af i en si. Herefter blev den skåret i meget fine strimler og lagt i en skål.

Et af granatæblerne blev halveret, og de diamantlignende sur-søde kerner røg ned oveni sammen med de øvrige ingredienser, som du kan se nedenfor.

Forsigtigt vendt i marinaden og vupti en skøn vintersalat med julefarver.

Jeg havde taget alt for mange blade med ind, så de sidste røg på panden sammen med et løg, noget fløde, salt, peber, sukker og muskat.

Og sig nu ikke, at du ikke kan lide rå grønkål / palmekål - det kan jeg heller ikke !! Det bliver først godt, når det behandles. Og barndommens fæle grønkålssupper har heller intet med dette at gøre.

Hvad bruger du palmekål og grønkål til ?

Ingrediensliste til palmekålssalat:

 • 4 dl. strimlede palmekålsblade
 • Kerner fra 1 granatæble
 • 2 skivede røde æbler med skræl
 • appelsinbåde uden hinde fra 2 appelsiner
 • ½ dl. groft hakkede valnødder
 • ½ dl. smuldret fetaost
------------------------------------------------------------------------------
 • Marinade:
 • 4 ss oliven - eller valnødde olie
 • 1 ss balsamico eddike
 • 2 ss honning
 • salt
 • peber

17 kommentarer:

 1. Uhmmm det ser godt ud :0)
  Har aldrig smagt palmekål før

  SvarSlet
 2. Det ser godt ud og måske skulle jeg prøve den opskrift med grønkål, som jeg altid har svært at finde ud af, hvad jeg skal bruge til.

  Jeg har dog lige lavet en slags 'lasagne' med grøntkål, som helt sikkert kommer på aftensbordet igen - se her; http://susanne-heaven.blogspot.com/2011/11/nyt-udstyr-juhu.html

  Og så overvejer jeg, om jeg skal have palmekål i et af blomsterbedene til næste år - så der der noget til øjet gennem sommeren og noget til ganen til vinter :-)

  SvarSlet
 3. Det er da en god idé med palmekål i blomsterhaven, jeg tror næsten at det var det, jeg så i Bretagne i Frankrig.

  Mums, det ser ellers lækkert ud, og flotte farver i din december menu.

  SvarSlet
 4. Mums, hvor ser det godt ud.
  Min grønkål er næsten også kommet sig, efter nogle meget hårde angreb fra sommerfuglelarverne.

  SvarSlet
 5. Det ser lækkert ud :-)

  Jeg har haft palmekål i haven for første gang i år - og det har virkelig været et hit. Smuk og utrolig velsmagende.

  Fra at være fuldstændig rippet af kålsommerfuglens laver, står den nu igen med masser af sprøde, lækre blade. Den har en sikker plads i køkkenhaven til næste år.

  SvarSlet
 6. Hvor ser det spændende ud - jeg har ikke hørt om palmekål før nu. Er den mild eller stærk i smagen? Det er da et skud vitaminer, der vil noget - tak for dejlig inspiration!

  SvarSlet
 7. Julie: Det er aldrig for sent.
  Susanne: Palmekålen kan nemt stå i blomsterbedet. Jeg kan godt lide den sammen med orange blomster. Sådan en lasagne var da en super ide !! Så kan man med garanti snyde lidt ekstra grønt i ungerne ;)
  Frk. Anemone: Det ville jeg gerne have set i frankrig. Ja der er mange fine farver i sådan en salat.
  Ina: Godt du beholdt den så.... selvom man i de slemme perioder næsten ikke kan holde ud at kigge på sådan en ødelæggelse.
  Madame: Hvis du smager den rå og ren, så synes jeg bestemt ikke om smagen. Det minder om noget kreatur føde, men med lidt tilsætning af andre ting bliver den fin. Den er på ingen måde stærk, men der er også smag i den. Jeg tror desværre bare ikke, at du kan have den i fred for dyrene i skoven, og jeg har aldrig set den til salg i butikkerne.

  SvarSlet
 8. Mette: Ja palmekål er et hit - ingen tvivl om det. Den kommer også med i mit program næste år, når frøene skal i jorden.

  SvarSlet
 9. Sammen med orange ser det helt sikkert fint ud - og det viser dit første billede jo klar :-)
  Jeg tænker også, at der er lidt blå og sølvfarvet over løvet, så den også kan passe ind i den farvesætning - men måske bliver det for fladt. Det skal vist prøves af for at kunne se det :-)

  SvarSlet
 10. Åh, glemte lige at skrive, at ift. 'lasagne-opskriften' så prøvede vi senere at lave en lasagne med laks, pastaplader og grøntkål. Og der var grøntkålen altså også et hit :-)

  SvarSlet
 11. Susanne: det kan man da snildt. Og endnu mere guf fra din side.... nu kan det da kun blive weekend :)

  SvarSlet
 12. Jeg skal helt sikkert have palmekål til næste år - har set det så mange steder nu, og det er simpelthen så smukt i haven.

  Så faktisk godt granatæblerne i Kvickly i søndags, og ja, de var noget blege, så jeg gad ikke købe dem. Men juvelerne indeni fejler da ikke noget ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Marlene: Jeg havde også planlagt at sætte palmekål i en potte til pynt foran hoveddøren med et eller andet julet nedenfor, men mine eksemplarer i år er ikke præcis, hvad jeg i tankerne havde set.
  Ja juvelerne indeni smagte ligesom de plejer... såvidt jeg husker. Det er jo ikke hver dag jeg får granatæbler ;)

  SvarSlet
 14. Nå ja, det var da ellers en god idé at sætte kålen ved hoveddøren :-)

  SvarSlet
 15. Hallo der, en spændende blog:-) Tak fordi du har tilmeldt dig som fast læser hos mig:-) Jeg vil fluks gøre det samme for det er vist for interessant til at gå glip af:-) Uhm den kålsalat ser vidunderlig ud. Jeg har heller aldrig smagt palmekål før. Den er ret flot i sin rå naturlige form

  SvarSlet
 16. Karina: Du skal være så hjertelig velkommen :) Uhm ja - sådan en omgang palmekål ville jeg godt have haft i nærheden lige nu.

  SvarSlet
 17. I'm curious to find out what blog system you are utilizing? I'm having some small security issues with my
  latest website and I'd like to find something more secure. Do you have any recommendations?

  my blog post - get followers

  SvarSlet

Ordet er dit.