6. marts 2012

Når frø ikke vil spire.

Ligesom dig ( måske ? ) er jeg også i gang med såningen af frø. Det går strygende, og der pibler realisering af drømme op overalt......

Næsten overalt.

En af de såede chili sorter har ikke makket ret, som den skulle.

Den blev ellers sået efter alle kunstens regler ligesom sine klassekammerater.

 • Den blev sået i samme slags jord, som de andre. ( Ja dette er min favorit jord, er jeg efterhånden nået frem til - og så er det vist endda en af de billigere )
 • Den fik samme mængde vand/fugtighed som de andre. ( jeg gennemvander altid jorden først, lader det overskydende løbe fra og bruger ikke nogen form for overdækning bagefter - vander blot af og til i bakken, som de står i, hvorefter potterne så selv opsuger, hvad de behøver.

 • Den fik samme lille mængde jord sirligt lagt hen over sig som de andre.
 • Den fik samme gode varme temperatur, som de andre.
 • Den fik samme kærlige ord med på vejen.

Alligevel overhalede klassekammeraterne den. Den var slet ikke klar, og lærerinden blev sur og knotten.

For at teste, om det var frøet, der var noget galt med, blev det lagt i kuvøse som set ovenfor.

Et stykke stof/køkkenrulle blev gennemvædet - frøene blev lagt på stoffet/papiret - og plastikposen sat udenom hele moletjavsen. Her var det ikke nødvendigt at vande, for fugten blev inde i posen.

Sådan kan du også gøre, hvis du har frø fra en tidligere sæson, som du gerne vil kende kvaliteten på inden såning.

Under andre miljømæssige forhold eksploderede problemfrøene pludselig og her er fire af dem blevet transplanteret til den tidligere tomme gabende potte.

Nu tælles der nok i de små hjem - og ja det er rigtigt. Der står dags dato fem i potten, for sidenhen er et af problemfrøene alligevel spiret og er nu på samme stadie som sine kammerater.

Jo selvom man er født i en andegård kuvøse-spirekasse, kan man godt vokse sig stor og smuk som sine kammerater, hvis forholdene bare er til det.

Og de ekstra chiliplanter, som nu dukker op ?

De finder nok et dejligt hjem, for der er nok af glade aftagere.

19 kommentarer:

 1. Det er flotte poser med chili :-) Dejligt når det lykkes at få frø til at spire! Jeg har planer om at så i dag.

  SvarSlet
 2. Madame: Held og lykke med det :) Håber ikke, at det er noget, som egern og rådyr går på.

  SvarSlet
 3. hmmmm.... tror bare jeg sår igen.... :o(

  SvarSlet
 4. Fru Friis: Ser det besværligt ud ? Det er det ikke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej-nej det ser ikke besværligt ud, jeg er blot en smule skuffet over min egen manglende spireprocent!! Og det er ikke dine frø jeg er skuffet over. Fra dig har jeg sået kæmpeverbena, de står i drivhuset og ligner ingenting, men jeg regner da med at de kommer igang. Måske jeg burde tage dem ind lidt???

   Slet
 5. Sikke fantastiske chili-poser. Jeg har forlængst sået de chilifrø, jeg købte i Frøbutikken og er meget tilfreds med spireevnen. Håber, jeg kan ende ud med at lave lige så flotte poser som dine. Sikke en værtindegave at kunne give....

  SvarSlet
 6. Dejligt ! Hvor er det bare dejligt :-)

  SvarSlet
 7. Jeg så aldrig chili/peber frø direkte i jorden. De bliver lagt imellem 2 fugtige vat rondeller, pakkes i plast og herefter lægges de i nærheden af en varm radiator.
  Samme sort kan spire med flere dages mellemrum. På denne facon 'plantes' de, og kommer frem i potten på samme tid :O)

  I år har jeg haft frø der var 7 dage om at spire og andre 3 uger!!

  SvarSlet
 8. Mette: Det ER en kærlommen gave. Jeg smagte mine egne chilier i syltet form hos en af de, som i sommer fik en pose. Det var som at høre englene synge.
  Losarinas mor: Ja ik´?! :)
  Susanne: Jeg er faktisk tilbøjelig til at ville gøre sådan fremover også, for det er jo langt hurtigere og sikrere. Men hvis du lægger frøene på køkkenrulle istedet for vat, kan du bare lægge de spirede frø + køkkenrulle over i jorden og derved undgå at skade rødderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det havde jeg ikke tænkt på - køkkenrullen altså. Det må prøves :O)

   Slet
  2. Nu taler I altså sort kære Susanne og Diane... Siger I at jeg skal lægge mine frø MELLEM fugtigt køkkenrulle og så bare vente...??? c".) Og når så de spirer (inden i papiret...) lægger jeg hele molevitten i en potte med jord og lægger jord over, - eller...???
   Beklager jeg er lidt fat-svag :o/

   Slet
 9. Det er ikke alle der trives med den samme behandling. Jeg lægger en plastpose løst over det jeg sår inde, så de både samler fugten og har lidt udluftning - det plejer at kunne gøre det for de fleste.
  Klem

  SvarSlet
 10. Mette B: Det er det nemlig ikke, og så er det fint at finde den rette behandling.:)

  SvarSlet
 11. Jeg er ikke nået til såning ud over i tankerne. Vi er i gang med lidt ændringer haven der skal være på plads først.

  SvarSlet
 12. Fru Friis. Du er da ikke fattesvag :) Ja læg frøene ovenpå fugtigt køkkenrulle på en underkop. Plastikpose udenom. Sæt det et varmt sted som fx ved radiator eller varmt gulv. Når frøene spirer, kan de forsigtigt lirkes over i en urtepotte med jord, hvor du lader det grønne kimblad stikke op og nænsomt lægger jord hen over roden. Vand forsigtigt, så jorden lægger sig godt om roden.
  Pia: Det må være det, der hedder strøtanker så. Det bliver godt at få de store linjer på plads først. :)

  SvarSlet
 13. Det med at bruge køkkenrulle, kan det bruges til alle frø?

  SvarSlet
 14. Thomas: Ja du kan spireteste det hele på køkkenrulle, men ikke alt egner sig til at blive transplanteret til jord bagefter. Valmuer og gulerødder skal fx ikke flyttes efter såning.

  SvarSlet
 15. Hvor er det skønt.....når anstrengelser for at optimere forholdene giver pote. De glade chilispire skal nok give et over flod af frugter som tak for at du gav dem en chance mere ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 16. Dorthe: Ja så vil man gerne bøvle lidt med det :) Selv knus.

  SvarSlet

Ordet er dit.