11. marts 2012

Økohøns. Sådan kommer du i gang.

I morgen ankommer Jens Juhl og hans slotsfrue Sølvas allernyeste bog Økohøns.

Den har jeg virkelig set frem til.

Og måske er den også noget for dig. For faktisk så har de fleste mulighed for at have høns i haven. De kræver egentlig ikke så voldsomt meget plads.

Her ser du vores transportable hønsehus + gård, hvor vi plejer at opfostre kyllinger i. Når kyllingerne er store nok til ikke at blive forvekslet med en albino solsort af kvarterets katte, får de fri adgang til større dele af haven. Men man kunne også have dem her hele deres liv.

Vi har bare brune høns, men vil man have lidt mere pynt, er der masser af spændende og flotte racer. Læs i bogen, hvilke der egner sig bedst til at være økohøns i baghaven.

Og jo høns er uden tvivl hyggelige. Vores kommer løbende som små hunde, når de ser os, og ofte hopper de lige op og ser, om vi har det godt..... det kan dog godt være lidt irriterende søndag morgen, hvor der kl. "alt-for-tidligt" lyder en sagte pikken på soveværelsesruden.

Men alting har jo en ende. Og det er for det meste også meningen med et hønsehold. Enten vil man sætte tænderne i en lækker 3 kg økohøne og vide, at den har haft en rigtigt godt liv.

Eller også nøjes man med skønne økoæg, og her er virkelig mange penge at spare, for i butikkerne koster sådanne æg rask væk 4,- DKK.

Her er der sat X på æggene for at vi ikke skal forveksle dem. Disse æg er nemlig kogt og dernæst lagt i redekassen for at lære hønsene, at det er her, det sker. Når de har fattet pointen, fjernes de afkrydsede æg bare.

Vil du have masser af andre fif og måske her til foråret selv have dine egne første høns i haven, kan du allerede i dag bestille  bogen Økohøns Selvforsyning til husbehov og få den som en af de første.

Læs mere om bogens indhold her

13 kommentarer:

 1. Tak for dine gode billeder.
  Vi har høns. Nogen går i en hønsegård. Andre går sammen med vore kronhjorte.
  Dejlig at kunne hente sine egne æg.
  Ha` en god søndag.

  SvarSlet
 2. Landbohaven: Ja det er da skønt. Når man først har prøvet dette, har man slet ikke lyst til købte æg mere.
  Så passer hjortene måske på hønsene ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det gør de nu ikke, men det er da praktisk at de kan gå i samme indhegning.

   Slet
 3. Det må være spændende at holde høns, og jeg kunne være fristet. Sofus og Miss Mis ville helt sikkert følge de små kyllinger med mere end almindelig interesse ;-)

  SvarSlet
 4. Hihihi lidt hyggelig måde at vågne på alligevel... Men selvføli nok ikke i længden...

  Tror ikke jeg ville have nerver til at have høns, så længe vi har Bilbo...

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 5. Madame: Du kan roligt få nogle høns. Du behøver jo ikke at købe dem i "kattemunds-størrelse". Vi plejer at få dem lige inden de skal til at lægge æg. Og her tager kattene dem i hvert tilfælde ikke.
  Marianne: Hønsene kan godt gå i fred for kattene... men kommer der en livlig hund tror jeg også, at kyllingestegen havner i en forkert mave :)

  SvarSlet
 6. Rigtig fin bog....
  Vi har tidligere haft høns og personligt synes jeg, de hører hjemme i enhver have - derfor håber jeg også, at de med tiden igen finder vej til Mettes Have.

  SvarSlet
 7. Mette: Hvad mangler der for, at det sker ?

  SvarSlet
 8. Sikke en fin bog ;0) Tror da jeg skal have sådan en til min far.
  Fødselsdagsgave eller fars dag ;0) Han har først fødselsdag sidst i august

  SvarSlet
 9. Nåh det var derfor du ville vide mere om ægge formene. Det kunne blive et hit hvis du solgte øko æg i bamse facon ha ha! Tror at alle gadekattene nok skulle finde en måde at få de høns ud på. For nylig kom de ind hos naboen og spiste to nybagte kager! Ha en dejlig dag♥

  SvarSlet
 10. Julie: Ja den er fin. Jeg er egentlig i gang med to andre læseting nu, som skal afsluttes først, men jeg har da smugkigget.
  Tina: Ja de var da smarte. Manden i huset ville da også elske at få bamseformede æg med i madpakken til stor fryd for hele skurvognen :) Hvem åd naboens kager ? Hønsene eller gadekattene ? Gadekatte ? Er det vilde katte hos jer ?

  SvarSlet
 11. Dejligt, hvis dette med at have høns kommer lidt tilbage.
  Vi har altid selv haft høns, og har prøvet et utal af racer og krydsninger deraf.
  Kan varmt anbefales alle.

  -Og det med økologien.
  Husk muld-toilet. Aldrig træk og slip!
  Ellers ender en stor del af næringsstofferne jo i havet, og så er det jo så som så med balancen.

  Kredsløbet i økologi er i dag: jeg konventionelle landmand køber kunstgødning så økologen kan gøde med min gylle. Økologen sælger sine varer til folk, hvis efterladenskaber skylles i havet, og så er det "kredsløb sluttet".

  Vi mangler effektiv indsamling af næringsstofferne fra forbrugerledddet inden der er sammenhæng i tingene.

  SvarSlet
 12. Farmer: Ja det er svært at nå hele vejen rundt, men hvert lille skridt er et skridt den rigtige vej.

  SvarSlet

Ordet er dit.