9. januar 2012

Mobning

Igår fik hønsene endnu en ny redekasse. Det er den 3. i rækken.

Aldrig har vi haft så uvorne høns før.
 • De brugte redekassens tag som toilet.
 • Om aftenen snød de os. Gemte sig i bambusserne istedet for at gå pænt i seng pind.
 • Æggene blev lagt allerinderst i sovehuset, hvor man skal kravle i hønsemøg for at komme ind.
 • De lækreste rester fra vores bord, blev der rynket på næbet ad.
Men nu er de ved at lære livet på gården at kende.

Fordi de nu har fået lov at lægge æg i opvaskebaljer med halm, har de overgivet sig. Det bliver SÅ skønt at få egne æg igen..... og for øvrigt en smart løsning med de opvaskebaljer i redekassen. De er nemme at rengøre.

Men det sociale liv halter så grueligt.

De 4 af madammerne spankulerer glade rundt med hinanden, mens denne lille stakkel altid må gå for sig selv.

Jeg har ikke set dem hakke ad hende eller hvisle fæle ting - det ser læreren jo ikke altid.

Jeg kan ikke se, om hun er ked af det - det ser læreren heller ikke altid.

Men det skærer mig i hjertet.
 Får mig til at spekulere på, om deres forældre mon nogensinde lærte dem om god behandling af andre mennesker høns.

 Får mig til at spekulere på, om deres forældre bare kiggede den anden vej, fordi deres egne var kommet godt ind i sammenholdet.

Jeg har altid prædiket mine egne unger ørerne fulde omkring dette emne. Forudset situationer, som kunne opstå og lært dem, hvordan de aldrig måtte gøre. Og har de alligevel ikke altid levet op til mine krav her, er der faldet brænde ned. Her accepteres mobning og holden udenfor ikke.

Er du en af de mange, som har taget det for givet, at dine egne var gode mod andre, så tag emnet op ved aftensbordet i dag. Bare for en sikkerheds skyld. Og igen en anden dag. Og igen....

15 kommentarer:

 1. Åh ja, den hakke orden.....
  Jeg har forøvrigt fundet de æg vi ikke får. Efter de er blevet lukket ud, kan de komme ind under hønsehuset hvor der er dejlig tør sand at bade i. Der ligger der også en stak æg, så langt inde som muligt ;0)

  SvarSlet
 2. Stakkels lille høne, ja mobning er noget skidt, har selv prøvet det og datter var også udsat for det i skolen..;-(.. Håber hønsene lærer livet på landet at kende og bliver mindre kræsne med tiden..;-D

  SvarSlet
 3. Julie: De er jo snu nok trods deres kyllinge hjerner :)
  Rejen: Det er jeg ked af at høre. Så ved I præcis, hvordan det føles.
  Ja der er vel håb for dem endnu.

  SvarSlet
 4. Det er jo historien om Den grimme ælling, der blev mobbet - ak ja, det findes vist overalt i dyreriget og blandt såkaldt oplyste mennesker. Hvor må det være sjovt at have høns - også selv om du skal ind allerbagerst for at hente æg :-) Jeg håber, alle der har med børn at gøre, lærer deres unger at mobning er noget hø ...

  SvarSlet
 5. Mobning er ikke at spøge med hverken bland folk eller fæ og som du skriver så kan emne tikke tages op for tit og takket være dit indlæg er det nu igen på programmet ved bordet til aften ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Mobning er total NO GO. Jeg har haft vildt mange snakke med mine da de var mindre og kan se at snakken har båret frugt idag hvor de er voksne :-) - sååå du har uvorne høns hahha :-)

  SvarSlet
 7. Madame: De, som havner bagest, må rives ud med en langskaftet rive og går direkte i skraldespanden efter at være trukket gennem hønsemøget. Ja det bør være en forældrepligt at lære sine børn dette ligeså vel som at lære dem at sidde pænt ved et bord, takke for gaver o.s.v.
  Frk. Solhat: Hvor godt at høre. Jeg tager det også op igen og igen. Og jeg kan se, at det hjælper !!

  SvarSlet
 8. BH: Du får endnu en stjerne... der er snart ikke flere pladser i bogen :)

  SvarSlet
 9. Så rigtig så rigtig - mobning skal tales ihjel ;o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 10. Min søn kæmper især med grov lærermobning i skolen, som børn adopterer - uhørt, da skolen skal være et trygt sted for alle - sååååå vi har det på vældigt tæt hold - har skrevet en del om emnet, da vi alle har en forbandet forpligtelse til at gå i rette med dette - børn skal ikke konstant navigere rundt i et farefuldt farvand. Kan tale mig varm i dette emne! - ....et andet isssue er digitalmobning som især foregår blandt bloggere - her er der brug etik, moral og etikette - men nok om det.

  Frø er modtaget i dag - se mere på bloggen.

  SvarSlet
 11. Godt galet fru hønemor - det er et emne der ikke kan italesættes (som det hedder i vore dage) nok.

  SvarSlet
 12. Mille: Har lige skrevet på din blog. Jeg har anet lidt blog mobning på en enkelt blog engang imellem men har aldrig rigtig kunne hitte rede i, hvor grisen egentlig lå begravet. Først og fremmest undrer det mig- men så alligevel ikke. Nogle mennesker har bare brug for at bruge andre som dørmåtter :(
  Sussi: Præcis. Vi har bare tendens til at glemme/overse problemet, når det ikke er indenfor egne døre. Men vi har alle et ansvar.

  SvarSlet
 13. Det kan jo også være sygdom eller generel skranten hos den lille høne. Et af de tegn man kan holde øje med, er netop at høner ikke går sammen med flokken. Andre tegn: Har hun klare øjne og rød kam? Har hun ændret adfærd? Er hendes kropsholdning og bevægelser mere matte, hængende eller slæbende end resten af hønernes? Hvis hun er tam og plejer at blive taget op / taget på, føles hun så i lige så god foderstand som hun plejer? Hvis hun skranter over længere tid er det måske bedst at isolere hende fra flokken og give ekstra godt foder.

  Hvis det ikke hjælper - hjemme hos mig ville den blive aflivet for at undgå evt. smitte og yderligere lidelser. Og bagefter gravet ned i jorden, ikke slagtet til køkkenbrug. Langt ned, ellers graver ræven eller naboens hund den op igen...

  SvarSlet
 14. Mette: Det havde jeg faktisk slet ikke tænkt på, at det kunne være noget fysisk. Ræven har snuppet hende og de andre nu, men jeg husker ikke, at hun var skrøbelig men vil have det i tankerne, hvis jeg oplever det igen.

  SvarSlet

Ordet er dit.