22. december 2011

Ål i haven, æbleskivetips og 15 gratis frøposer.

Årets fangst af ål ( og det var ikke mange i forhold til sidste år ) blev i weekenden røget i vores røgeovn.

Her hænger de til afkøling på et ældgammelt drivhus stativ. Sådan et stativ kan jeg godt anbefale dig at få fat på, hvis du vil prøve kræfter med livet som drivhus dyrker. Der er ikke plads til meget, men det koster heller ikke mange basører og kan bruges til forspiring også. Her er plasticdækket dog fjernet - faktisk forsvundet for mange år siden.

De færdige nyrøgede ål klar til fryseren.

Ålene var morskabsleg for drengene. Vi piger kiggede kun ud til lidt rødvin men fortrak så til de varme rum.

Jeg havde set et sted, hvordan man fik ægte husmoder runde æbleskiver og fik lyst til at prøve selv. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvor jeg har set det, men jeg prøver at gengive tricket.

Når æbleskiverne begynder at boble pænt i siden, skal du kun vende dem halvt om som her. Nu kommer der et hulrum, hvor du med en sprøjtepose sprøjter mere dej ind og så vender. Prøv også at lægge sveskemos i, som min svigermor gør. Det er uvurderligt.

Årets juletræ er også blevet hentet. Første stop var hos juletræsmanden ved Føtex. 450,- kostede træet, som passede til vores omgivelser og sind. Vi tog hurtigt benene på nakken og kørte 1 km "ud på landet", hvor vi fik nøjagtigt lige så smukt træ for 150,- Det blev tilmed spidset i enden, så vi ikke skulle bruge tid på det senere.

Sidste stop var genbrugspladsen, hvor vi tyvstjal dette gamle smukke trævindue med fine buer. Hvem nænnede dog at smide det væk ?? Det skal jeg bruge til nogle foto shoots senere. Og så laver jeg lige en lille konkurrence:

I løbet af år 2012 skyder jeg et billede eller flere med vinduet her som baggrund eller forgrund og lægger det på Frøbutikken. Opdager du som den første, hvor det er, skriver du bare linket her på bloggen og har så vundet 15 frøposer fra butikken. Så skriv i din kalender, at du skal kigge efter en gang i det nye år.

Nu ved jeg ikke, om jeg når mere bloggeri inden jul, så du ønskes en rigtig glædelig jul med alt, hvad der hører til.

PS. Møder du en hjemløs på din vej, så giv ham lidt af dit overskud.

14. december 2011

Gider du ikke julekort mere ?

.... eller gør du ?

Jeg gider ikke de julekort, som er sendt, fordi-man-nu-engang-skal. Og især ikke de julekort, hvor der bare står "Glædelig jul & godt nytår. Hilsen ...."

Skal det være, så skal det være, og herregud man har da hele december til at skrive stikord ned, hver gang, man oplever noget, som man kan videregive på et julekort.

Efterhånden har jeg fået kogt antallet af julekort så grundigt ind, at det kun er til ganske udvalgte, at der ryger et kort afsted. Det er alle til ældre mennesker, som jeg ved nyder at få disse kort. De bliver taget frem flere gange i december og læst igen og igen. Hos nogle bliver de endda vist frem til de besøgende også. Og der står selvfølgelig ikke bare "God jul & Godt nytår". J


Men lad mig inspirere dig til en anden måde at sende julekort på. Kig med her:

I denne lade har svenskerne bygget et stort miljø op ud fra motiver på nogle af deres første julekort. Dernæst har de ladet et kamera køre rundt på skinner og filme det hele.

Ideen er nu, at du tager billeder undervejs på din køretur, som skal bruges som motiv på det julekort, du vil sende til en, du holder af.

Der er selvfølgelig mulighed for at skrive både på forsiden og på bagsiden af julekortet. Eneste lille men er, at det ikke er muligt at skrive hverken æ,ø eller å, så Frøskuffen får besvær med at ønske jer alle en glædelig jul.

Jeg elsker at komme bag scenen og se, hvordan tingene er skabt. Det gør du vel også - så tag et hurtigt kig.

Men tilbage til julekortene: Skriver du selv julekort ?

12. december 2011

Mandelgave(r)

Da jeg var barn, havde vi helt op i teenageårene hele 2 mandelgaver - en til hvert af børnene. Og denne tradition tog jeg med mig og havde derfor også de første år en mandelgave til hvert barn.

I dag er der "kun" én mandelgave, men der er visse ting, som skal opfyldes omkring valget af den:

  1. Det må ikke være noget spiseligt, da alle på dette tidspunkt er ved at kløjs i det.
  2. Det skal være en ting, som alle kan bruge.
  3. Gavens værdi skal være på 30-150 kr.
I mange familier har man den traditionelle marcipangris, men den falder væk på punkt 1. Men måske tager vi den alligevel op en dag.... bare for at prøve at være som de andre. De ser jo også fine ud de små søde svin, når de ligger fint i pakkerne.

En chef, jeg havde for længe siden havde en sød tradition, hvor mandel-finderen fik pakken med grisen. Denne gris havde så grislinger, som mandel-finderen måtte dele ud af til de andre børn ved selskabet.

Hvad bruger vi så som mandelgave ?

Vi har haft mange forskellige ting på programmet. Der har f.eks. været gavekort til biografen, familiespil eller videofilm.

Jeg har aldrig snydt og listet mandlen over i andres skål - hvorfor også det, når jeg selv kunne bruge præmien. J

Som regel portionsanrettes desserten, så ingen tvinges til at spise mere, end maven kan rumme bare for at vinde præmien, men den store skål er der altid som backup.

Som oftest står jeg for indkøb af mandelgaven men nogle år har jeg også tørret opgaven af på en af gæsterne. I julen bør alle nemlig bidrage med et eller andet, synes jeg. I år er den havnet på mit bord igen, så jeg overvejer at indføre reglen om, at vinderen skal stå for gaven året efter.

Hvordan foregår mandelgave-ræset hos dig ?

8. december 2011


Mon ikke der sidder et par mødre og fælder en tåre i salen nu ?

Så smukt lyder det nu ikke helt, når vi tramper om juletræet d. 24. Men trampes - det skal der !!

I mit barndomshjem dansede vi ikke om juletræet. Jo jo vi sang såmænd nok et par julesange siddende i sofaen under højlydt fnisen fra vi 2 piger, men mere kom der ikke ud af det.

Men i Henriks familie er det næsten blasfemisk ikke at danse om træ og synge alle julesangene. Første og sidste vers. Og som regel kun sunget af et par stykker, som lige kan huske en smule hist og her.

Hvordan er sangtraditionen hos dig juleaften ?

5. december 2011

Barndomskager til jul.

Da jeg var barn blev der bagt de samme kager til jul hvert år. En af slagsene var disse, som jeg holdt meget af.

Dengang var de drysset med krymmel i alle regnbuens farver og egentlig lidt mere festlige at kigge på. Men det bestemmer man jo selv.

Ingredienserne ( ses nedenfor ) piskes til smuldr og samles til en sammenhængende dej. Der trilles kugler af dejen på størrelse med det hul, der fremkommer, når man sætter spidserne på pegefinger og tommeltot sammen.

Kuglerne trykkes flade med en gaffel, så der kommer gaffel spor i dejen. Dyp gaflen i vand efter hvert tryk. Drys med smukt krymmel.

Sæt kagerne i ovnen 15-20 minutter ved 160 gr. Bag og smag.

Der bliver mange, så tag en portion fra til en af familiens gamle medlemmer og kør på uventet julebesøg.  Man må ikke bære julen ud, men man må gerne bære den ind.

Hvilke kager fornøjede du dig med i barndommens jul ?

Ingredienser til 60-70 barndomskager:
  • 300 gr mel
  • 300 gr smør
  • 350 gr sukker
  • 300 gr kokosmel
  • 2 æg
  • 1½ tsk bagepulver

3. december 2011

Vinderen af Give Awayen med valgfri præmie.

Så oprandt dagen, hvor vinderen af Give away´en med valgfri præmie skulle trækkes., og det er hermed gjort.

Normalt plejer jeg at bruge random, men sidste gang var det et værre hurlumhej med tællen frem og tilbage i en uendelighed. Derfor blev det i dag gjort på go´ gammeldaws maner med skrevne navne på sedler.

Sedlerne hældt i den lille julesæk.

Bundet til og rystet godt.

Og vinderen blev Denne heldige rad.

Hjertelig tillykke Birgitte. Gå på opdagelse i Frøbutikken og vælg lige, hvad du vil. bare giv dig tid og send mig derefter en besked om, hvad du vil have.

Til I andre: Der kommer jo flere Give aways, så hold øje :)

1. december 2011

Palmekål i have og på menuen.

Som du kan se her, har den smukke palmekål haft besøg af sommerfuglens afkom, fordi den stod et sted, hvor det var en smule for besværligt at dække af med insektnet. Jeg lod angreb og kål være, fordi hønsene så bare kunne få lidt grønt i den mørke tid.

Men grønkål og palmekål har det med at genoprette dem selv med tiden, så sådan ser bladene ud nu. Og så får hønsene altså ikke det hele for sig selv.

Kvickly havde granatæbler på tilbud til en flad 5´er, så der røg nogle stykker med hjem.... selvom de godt kunne have været lidt rødere i huden.

Nogle af dem fik lidt guldglimmer på kinderne og endte deres dage i dekorationen, og nogle blev sat på venteliste i køkkenet. Bl.a. til denne julede palmekålssalat.

Ribberne blev fjernet og afleveret til hønsene.

Den smukke rufflede kål blev grundigt vasket og dryppet af i en si. Herefter blev den skåret i meget fine strimler og lagt i en skål.

Et af granatæblerne blev halveret, og de diamantlignende sur-søde kerner røg ned oveni sammen med de øvrige ingredienser, som du kan se nedenfor.

Forsigtigt vendt i marinaden og vupti en skøn vintersalat med julefarver.

Jeg havde taget alt for mange blade med ind, så de sidste røg på panden sammen med et løg, noget fløde, salt, peber, sukker og muskat.

Og sig nu ikke, at du ikke kan lide rå grønkål / palmekål - det kan jeg heller ikke !! Det bliver først godt, når det behandles. Og barndommens fæle grønkålssupper har heller intet med dette at gøre.

Hvad bruger du palmekål og grønkål til ?

Ingrediensliste til palmekålssalat:

  • 4 dl. strimlede palmekålsblade
  • Kerner fra 1 granatæble
  • 2 skivede røde æbler med skræl
  • appelsinbåde uden hinde fra 2 appelsiner
  • ½ dl. groft hakkede valnødder
  • ½ dl. smuldret fetaost
------------------------------------------------------------------------------
  • Marinade:
  • 4 ss oliven - eller valnødde olie
  • 1 ss balsamico eddike
  • 2 ss honning
  • salt
  • peber